VITAMINES & MINERALEN

Wat zijn vitamines?
Vitamines zijn stofjes die voornamelijk voorkomen in onze voeding en goed zijn voor allerlei processen in het lichaam. Zonder vitamines hebben we geen goede gezondheid, hebben we geen normale groei en ontwikkeling. Sommige vitamines zijn in vet oplosbaar, anderen in water oplosbaar.

Vita is Latijn voor leven. Amine is stikstof, een verbindingsstof.

Vitamine F:
Misschien ergens ooit vitamine F zien staan? Dit zou vroeger een vitamine zijn geweest, maar later bleek het iets anders te zijn, namelijk vetzuren (linolzuur en alfa-linoleenzuur). Deze zijn belangrijk ter voorkoming van hart- en vaatziekten.

Vitamine P:
Eigenlijk helemaal geen vitamine. Dit zouden bioactieve stoffen zijn (bioflavonoïden). Ze zouden goed zijn voor de bloedsomloop, maar dat is nooit bewezen. Waarschijnlijk zou de mens ze niet nodig hebben.

Lees in mijn submenu’s over vitamine A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12), C, D, E en K.

Wat zijn mineralen?
Ook mineralen zijn, net als vitamines, stofjes die voorkomen in onze voeding, die nodig zijn voor allerlei processen, groei en ontwikkelingen in het lichaam. Sommige mineralen zijn eigenlijk spoorelementen, maar voor het gemak worden ze ook mineralen genoemd.

Wat zijn dan de verschillen dan tussen vitamines en mineralen?
Ze hebben meer overeenkomsten dan verschillen. Het belangrijkste verschil is een scheikundig verschil. Mineralen komen uit de dode natuur en worden door planten opgenomen door de aarde of door dieren uit voeding en/of water. Vitamines komen uit de levende natuur en kunnen door sommige dieren en planten zelf gemaakt worden. Soms ook door ons als persoon!

Lees in mijn submenu’s over verschillende mineralen zoals o.a. calcium, jodium, zink, chroom, kalium.

Informatie is onder andere genomen van voedingscentrum.

Leave a Reply