ROGGE-ONTBIJTKOEK

Meteen even ter vermelding: ik heb dit recept goed gejat van niemand anders dan Rens Kroes. Beter goed gejat dan slecht zelf verzonnen toch? Dit recept is zo goed, ik ben hier echt gek op. En iedereen die ik het laat proeven vindt het zo lekker! Ik eet dit brood/cake/ontbijtkoek bij het ontbijt, tussendoor of bij de lunch. Ik krijg er geen genoeg van! Het recept is ook nog eens erg eenvoudig te maken. Het is te vinden in het kookboek Van Friesland naar New York.

Ingrediënten (voor 1 cake):
-125 gram ontpitte dadels
-200 ml heet water
-3 theelepels speculaaskruiden
-3 eieren
-100 gram pecannoten of andere noten
-200 gram roggemeel
-100 gram rijstmeel (ik gebruikte dit keer boekweitmeel)
-100 ml rijstmelk (kan ook andere vegan melk)
-3 theelepels wijnsteenbakpoeder
-kokosolie of anders vet om bakblik mee in te vetten
-kokosbloesemsuiker

Rogge-ontbijt

Bereiding:
Verwarm de oven op 160 °C.
Voeg de volgende ingrediënten toe in de blender: dadels, heet water, speculaaskruiden en eieren.
Mix het tot een glad beslag.
Hak de pecannoten stukjes.
Schenk het mengsel in een kom en voeg toe: meel, rijstmelk en wijnsteenbakpoeder. Roer alles door elkaar.
Voeg de noten toe en roer door.
Vet het bakblik in.
Doe het beslag in het bakblik en bedek het met een dun laagje kokosbloesemsuiker.
Zet in de oven voor 60 minuten.
Na een uurtje kun je met een satéprikker controleren of de cake gaar is (de prikker komt er droog uit). Eventueel de cake nog een minuutje of tien langer laten bakken.
Laat het goed afkoelen voordat je het gaat snijden.
Eet smakelijk!