REYKJAVIK (IJSLAND)

Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad ter wereld! Meteen ook een hele kleine stad, maar wel heel schoon en gezellig. Reykjavik is goed te doen voor een weekendje weg, ik zou er zeker niet veel langer blijven, tenzij je van plan bent de omgeving te verkennen. Populaire tours die nabij Reykjavik gedaan kunnen worden zijn onder andere de Golden Circle Tour en walvissen spotten.

Reykjavik ligt op 3 uur vliegen van Amsterdam en is daarna nog 1 uur rijden vanaf het vliegveld. Er zijn comfortabele bussen die je naar Reykjavik kunnen brengen. Iceland Air vond ik zelf een erg fijne vliegtuigmaatschappij.
Het is me erg goed bevallen in Reykjavik en ik zou er graag nog eens teruggaan. De inwoners van Reykjavik zijn vriendelijk en behulpzaam als je ze om hulp vraagt. Ze spreken over het algemeen heel goed Engels. Ze zijn wel een beetje vreemd, zo laten ze bijvoorbeeld hun kinderen in hun kinderwagens buiten staan, terwijl ze zelf binnen koffie drinken! Maar goed, Reykjavik is dan ook een hele veilige stad.
In dit stukje aantal een tips voor Reykjavik die ik zeer kan aanbevelen!

Maak een stadswandeling!
Hier houd ik persoonlijk erg veel van, lekker door de stad wandelen en een wandeling is gratis (IJsland is duur!). En als het droog is, zijn de temperaturen in Reykjavik daar ideaal voor! Het centrum van Reykjavik is klein, je hebt het zo gezien. Er zijn met name veel souvenirwinkeltjes met IJslandse wol (prijzig!). Wat meteen in het centrum van Reykjavik opvalt is de kerk, de Hallgrímskirkja. Een enorm betonnen bouwwerk met een toren van 75 meter hoog. Persoonlijk vind ik het geen mooie kerk, maar het is een bekende bezienswaardigheid en het gebouw valt enorm op, dus toch een bezoekje waard! Het interieur in de kerk vond ik persoonlijk minder interessant. Je kunt wel de toren in en daar heb je schijnbaar een geweldig uitzicht over Reykjavik!

Hallgrímskirkja

Reykjavik heeft een mooie kustlijn en bij helder weer kun je de groene bergen aan de overkant zien. De weg langs de kust heet Saebraut en heeft een fietspad/voetpad. Aan deze Saebraut ligt Solfar (The Sun Voyager), ook wel de Eifeltoren van Reykjavik genoemd. Vlakbij Solfar ligt het huis Höfði. Het is in 1909 gebouwd en in 1986 spraken Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov hier over het einde van de Koude Oorlog. In 2012 werd er in Wie is de Mol? in hetzelfde gebouw onderhandelingen gehouden en verloren de kandidaten de pot van €10.000.

Solfar

Höfði

Als je nog een stuk naar het westen loopt, kom je langs Harpa, het Opera House van Reykjavik dat in 2011 geopend is. Wel de moeite waard om binnen te gaan kijken, je wordt duizelig van alle scheve glazen wanden! Het gebouw is vanbinnen erg groot! Er zijn binnen winkels met leuke hebbedingetjes en een restaurant.

Harpa

Het grootste winkelcentrum van Reykjavik is Kringlan en heeft zo’n 170 winkels. Er zijn restaurants, een bibliotheek, een theater en een bioscoop. Voor IJslandse begrippen groot, maar verwacht geen shop walhalla. Dit winkelcentrum ligt een stukje buiten het centrum, maar is goed bereikbaar tijdens een wandeling.

Wat ik wel kan aanraden is Perlan (The Pearl). Dit is een grote wateropslagplaats, het heeft zo’n 6 tanks, waarvan er 5 nog in gebruik zijn (21 miljoen liters water!). De 6e tank is omgebouwd tot museum. Tussen de tanks staat een grote glazen koepel. Deze koepel is bijna 26 meter hoog. Vanaf het dak heb je een heel goed uitzicht rondom Reykjavik en omgeving, mede omdat het gebouw op een heuvel ligt. In de koepel is een draaiend restaurant gevestigd. Mocht het slecht weer zijn, kun je toch met een goed uitzicht daar wat eten en drinken. Buiten is een kunstmatige geiser neergezet. Jammer dat het niet echt is, maar zo krijg je alvast een beeld van hoe een geiser eruit ziet, elke paar minuten dat hij water spuit.

Perlan

Uitzicht vanaf Perlan

Ik houd echt van stadsparken. Zo heeft Reykjavik ook een botanische tuin en hier moest ik echt heen! Het ligt wel op een half uur lopen van het centrum, maar als je van parken en botanische tuinen houdt, is dit zeker de moeite waard. Wij hadden geluk met het prachtige zomerweer. In de tuinen vind je meer dan 5000 soorten planten en bloemen en kun je rustig wandelen. Het heeft ook een gezellig koffiehuis Cafe Flora. Daar kun je drinken en allerlei snacks en lunchgerechten bestellen.

Botanische tuinen

Eten en drinken
Zoals ik al eerder benoemde is IJsland erg prijzig. Uit eten gaan is eigenlijk niet te betalen. Natuurlijk hebben we dat wel gedaan, maar niet zoveel. Een paar restaurants om aan te raden zijn onder andere Roadhouse (Snorrabraut 56), een restaurant met een vintage interieur, hamburgers en grote porties lekker eten. De Amerikaanse stijl sprak mij erg aan in dit restaurant, maar het eten was ook erg goed. Reykjavik heeft op verschillende locaties Saffran gevestigd, een fastfood restaurant, maar dan gezond! Dit restaurant wil ik ook in mijn omgeving!
Italia (Laugarvegur 11) is een van de oudste Italiaanse restaurants in het centrum van Reykjavik. Ik houd echt van Italiaans eten en dit vond ik dan ook echt een goed restaurant, wel een beetje prijzig, voor een pastagerecht of pizza betaal je tussen de €20 en €25.
Wat je wel moet doen: koffie drinken (of warme chocolademelk) in de vele koffiehuisjes. Zo’n gezellige, huiskamer/koffiehuisjes zouden ze hier in Nederland veel meer moeten hebben. En dan mag je de versgebakken taarten en gebakjes niet overslaan!

Roadhouse

Blue Lagoon
Heerlijk, die Blue Lagoon. Heel duur, maar gewoon doen! Het is een thermaal bad. Het water komt van 2 kilometer diepte en zit vol met silicium, algen en mineralen, allemaal heel goed voor je huid. In IJsland krijgen huidpatiënten de entree van het bad vergoed. Dat is maar goed ook, want de entreeprijzen zijn vanaf €35. Het water is minimaal 37 °C en op sommige plekken (hot spots) zelfs 40 °C! De blauwe kleur is een optische illusie, het water is wit! Door het zonlicht lijkt het blauw. Het diepste punt is 1.60 meter, dus nergens wordt het erg diep. Het bad heeft ook een bar, dus kun je je drankje in het water opdrinken. Dat is maar goed ook want je droogt snel uit door het warme water. Goed drinken is dan ook belangrijk! Doe wel je sieraden af en neem conditioner mee voor je haren (daar gratis verkrijgbaar). Het is niet slecht voor je  haren, maar het droogt je haren wel uit! Het nadeel is wel het samen omkleden en douchen (er zijn enkele douchehokjes), met name als er net een bus vol bejaarde toeristen je net voor zijn!

Blue Lagoon

Leave a Reply