PRAAG (TSJECHIE)

Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Twee maanden geleden bezocht ik deze bijzondere Boheemse stad. De stad telt meer dan 1 miljoen inwoners, maar op de een of andere manier voelde deze grootse stad ‘klein’ aan. Het historische centrum van de stad staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en dit is het mooiste deel van de stad. Praag is goed te bezoeken per vliegtuig, trein of auto. Het ligt zo’n 800 kilometer van Amsterdam vandaan. Ik ben per trein naar Praag gereisd en vanuit verschillende steden in Nederland is er een goede verbinding, via Duitsland, naar het treinstation Praha hlavní nádraží (het grootste treinstation van Praag, soms afgekort als Praha.hl.n.). Zoals in vele reisgidsen beschreven staat is het beter om het parkje voor het treinstation te vermijden na zonsondergang. Ik kon hier niet aan ontkomen, maar gelukkig niks engs meegemaakt.

Praag aan de Moldau

In Praag spreekt men goed Engels en ook Duits. Gelukkig maar, want van de Tsjechische taal valt weinig te maken. Al met al is het goed te doen in Praag, alles is duidelijk aangegeven en ook al vinden veel mensen dat Praag op een doolhof lijkt, het is geen groot doolhof, alles is goed te voet te doen. Wil je graag gebruik maken van het openbaar vervoer, dan zijn de tram en de metro een goed vervoersmiddel. Het klimaat van Praag lijkt op dat van Nederland en oktober is vaak een goede maand om Praag te bezoeken. Meestal is dit een zeer droge maand. Wij hadden alleen op vrijdagavond last van regen, verder hadden we fris, maar droog weer met af en toe de zon.

Stadswandeling
Zoals ik al eerder beschreef, maak ik graag stadswandelingen, om zo zoveel mogelijk mee te krijgen van de stad en het stadsleven. Alles ligt redelijk centraal en de bezienswaardigheden zijn goed te bezoeken zonder gebruik te hoeven maken van het openbaar vervoer. De gebouwen in Praag zijn vooral in gotische en Jugendstil/Art Nouveau stijl. Als je een stadswandeling maakt, vergeet dan niet de Karelsbrug uit 1357, het Oudestadsplein, het astronomisch uurwerk en het Wencleslausplein, een van de grootste pleinen van Europa, met zijn 750 meter lang. Het is ook zeker de moeite om even door Josefov te lopen, de Joodse wijk van Praag. Met name het oude deel van de stad heeft smalle oude straatjes die vooral ’s avonds gezellig zijn. Dit is wel meteen het drukke toeristische gedeelte, wat soms een beetje jammer is.

Oudestadsplein

 

Astronomische klok

 

Wencleslausplein

Winkelen
Winkelen kan echt heel goed in Praag, er zijn ontzettend veel winkels te vinden! Zowel onze eigen bekende Europese winkels, dure winkels in de Pařížská Třída (in de wijk Josefov, hier vind je merken als Gucci en Prada) en souvenirwinkels. De meeste winkels zijn tot ’s avonds tien uur open en ja, daar wordt echt gebruik van gemaakt! Dan is het er nog net zo druk als ’s middags. Het grootste winkelgedeelte ligt in de Nieuwe Stad (Nové Město), al komt dit deel al uit 1348! Grote winkelcentra zijn My en Palladium. Een leuk weetje voor muziekliefhebbers: Praag heeft Bontonland, de grootste Europese cd- en vinylzaak, ondergronds. Deze is te vinden aan het Wencleslausplein en zeker het bezoeken waard.

My

Palladium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groene stad
Praag is een redelijk groene stad, met name het heuvelachtige deel aan de andere kant van de rivier de Moldau. Via de Brug van de Legioenen loop je zo richting Petřín, een 327 meter hoge heuvel. Aan de voet van de heuvel, helemaal naar de top, ligt het park waar je goed kunt wandelen. Dit is zeker de moeite waard want onderweg naar boven zie je regelmatig een mooi uitzicht over de stad. Als het te steil is (sommige stukken zijn dat) kun je er voor kiezen om met het kabeltreintje naar boven te gaan. Op de top van heuvel is een spiegeldoolhof en een 60 meter hoge uitkijktoren, een replica van de Eiffeltoren (de Eiffeltoren van Praag). Ook geeft het uitzicht op de burcht van Praag en de kathedraal.

Uitzicht vanaf Petrin

 

Petrin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude Joodse Begraafplaats en de John Lennon muur
Misschien naar mijn mening de twee mooiste en indrukwekkendste bezienswaardigheden van Praag. De oude begraafplaats in de joodse wijk Josefov is de oudste joodse begraafplaats van heel Europa. Het was in gebruik van 1478 tot 1768 en er liggen vermoedelijk tussen de 100.000 en 200.000 mensen begraven in zo’n 12 lagen grond (vanwege gebrek aan ruimte, zijn zij op elkaar begraven). De grafstenen zijn zo oud en vervallen dat ze kriskras door elkaar staan en in de grond lijken te verzakken. Tijdens grijs en regenachtig weer heeft deze plek een mysterieuze sfeer.

Sta ook even stil bij de John Lennon muur. Via de Karelsbrug, loop je richting westelijke richting (weg van de oude stad) en al snel aan de linkerkant heb je een rustig straatje, genaamd Lázeňská. Rechts achter het kerkje dat aan je linkerhand ligt, ligt de John Lennon muur. Na de moord op Lennon in 1980 hebben verschillende mensen door de jaren heen allerlei kleurrijke uitspraken en songteksten op deze muur geverfd. Toen ik er was stond er een straatmuzikant Beatles songs te spelen. Bijzondere plek.

Oude Joodse Begraafplaats

John Lennon muur

Kasteel van Praag en kathedraal
Op de heuvel aan de andere kant van de Moldau ligt het kasteel van Praag, of de Praagse burcht (origineel uit het jaar 880!). Het hele ombouwde burchtgebied is het grootste van de wereld. In deze burcht liggen verschillende kerken, binnenplaatsen en pleinen, het koninklijk paleis, de Sint-Vituskathedraal en het Gouden Straatje. In 1916 en 1917 woonde hier de schrijver Kafka. Het is echt de moeite waard om hier een (halve) dag rond te lopen en te kijken. Er zijn verschillende tickets te koop. Het Gouden Straatje vond ik persoonlijk erg leuk om te zien. Het is een smal en kleurrijk straatje met kleine schattige huisjes. Op nummer 2 heeft de beroemde schrijver Franz Kafka gewoond.

Binnenplaats binnen de burcht

Eten en drinken in Praag
Dat kan hier prima! Goedkoop?, vragen veel mensen. Ja en nee, het ligt er maar net aan waar je gaat eten. Rond de toeristische trekpleisters is het wat duur (maar nog altijd goedkoper dan in Nederland). Leuke restaurants om te eten zijn bij het jaren vijftig restaurant James Dean en mijn favoriete internationale keten Hard Rock Cafe. Het lekkerste eten heb ik gehad bij Kafka Snob Food (dunno about the name) en het vegetarische Maitrea. Met name dit laatste restaurant is echt een aanrader! Mooi interieur, super lekker eten en goedkoop. Wat je ook veel ziet in Praag is absint, een sterk alcoholisch drankje met een felgroene kleur, dat jarenlang in Nederland verboden werd. En dan trdelnik. Overal op straat te koop en zeker de moeite waard om te proberen. Zo lekker! Het is een soort brooddeeg dat boven hete kolen wordt gebakken, aan een lange steel. Het brood wordt bedekt met een suikerkaneel laag.

Restaurant James Dean

 

Hard Rock Cafe Praag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kafka Snob Food

 

Trdelnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog enkele foto’s van het mooie Praag:
AbsinthGingerbread museumJames Dean 2Joods kerkhof 2Kafka foodKatMonumentNachtPalladiumPraag uitzicht 2

Leave a Reply