Boekentip #10: Geloof Je Ogen van Linwood Barclay (2012)

geloof-je-ogenGenre: thriller
Originele titel: Trust Your Eyes
Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 396
ISBN: 978 90 225 6584 1 en 978 94 6023 789 8 (E-book)

De tekst op boekomslag:
Thomas Kilride is geobsedeerd door kaarten. Hij verlaat zelden zijn huis, maar via het computerprogramma Whirl360 doorkruist hij hele steden. Hij grift iedere straat en ieder huis in zijn geheugen. Dan valt zijn scherpe blik op een verontrustende weerspiegeling in een raam. Het gezicht van een vrouw die wordt vermoord?

Sinds de onverwachte dood van hun vader wordt Thomas verzorgd door zijn broer Ray, die zijn enige connectie met de buitenwereld is. Ray gelooft Thomas eigenlijk niet, maar om hem een plezier te doen start hij een halfhartig onderzoek. Al snel wordt echter duidelijk dat Thomas’ ontdekking een ijzingwekkend complot aan het licht brengt, waardoor het leven van de broers in gevaar komt…

geloof-je-ogen

Recensie:
Eerder las ik Zonder een Woord van Barclay, wat ik ook al zo’n spannend boek vond! Dit is het tweede boek van Barclay dat ik las en ik heb weer genoten van dit boek. Na een hele tijd ging ik weer vliegen, waar ik wat tegenop zag. Dit boek heeft me echt goed afgeleid tijdens de vlucht omdat het meteen zo spannend is. Het eerste hoofdstuk is dan ook erg goed geschreven en zet je een beetje op het verkeerde been. Heel knap gedaan.
Ik vond vooral de hoofdstukken tussen de broers Ray en Thomas erg vermakelijk. Thomas heeft schizofrenie en hoewel ik hier weinig over weet, is zijn personage erg goed omschreven, zijn taalgebruik, zijn denken en voorkomen. Ook hoe Ray met hem omgaat vond ik goed beschreven. Hier en daar is er humor, ik heb soms hardop moeten lachen. Het verhaal krijgt al snel andere verhaallijnen, die uiteindelijk samenkomen, en soms vond ik deze een beetje teleurstellend. Niet omdat deze slecht zijn maar omdat ik veel te geïnteresseerd was in Thomas en Ray. Het verhaal blijft spannend en geboeid ook al weet je al vrij snel wat er gebeurd is. Ik ga verder niets schrijven over wat er gebeurd is of hoe het verhaal zich verder ontwikkeld. Dat zou jammer zijn…Maar dan dat einde! Die allerlaatste bladzijde!….Mijn mond viel open.

MonChoutaart

Dit is geen recept van mezelf. Dit recept staat her en der op het internet. Het is het recept voor de klassieke MonChoutaart. Ik heb geen geheime ingrediënten toegevoegd of iets veranderd. Dat is ook helemaal niet nodig, want dit recept is zo lekker! Als je een feestje hebt, moet je deze taart gewoon maken voor je gasten. Erg eenvoudig en verslavend lekker.

Ingrediënten (springvorm Ø26 cm):
-1 pak Bastognekoeken
-150 gram boter
-125 ml slagroom
-100 gram suiker + 2 eetlepels
-200 gram MonChou
-1 zakje vanillesuiker (8 gram)
-1 of 2 blikken kersenvlaaivulling

MonChou
Bereiding:
Doe de koeken in een keukenmachine en vermaal ze tot kruimels.
Smelt de boter in een pan.
Roer de kruimels door de boter (het recept zegt 150 gram boter, maar de bodem was bij mij erg vet, dus probeer het eventueel met 120 gram boter).
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
Druk de kruimels op de bodem van de springvorm en laat deze afkoelen in de koelkast.
Klop de slagroom stijf met de twee eetlepels suiker.
Roer de MonChou, de suiker en vanillesuiker tot een gladde pasta.
Meng de MonChou en de slagroom.
Het mengsel komt boven op de Bastognebodem.
Laat dit minstens twee uur opstijven in de koelkast.
De kersen komen boven op de MonChou. Met 2 blikken is het goed om wel de kersen te gebruiken maar niet al het ‘sap’.
Bewaar de taart in de koelkast.
Eet smakelijk!

Breakfast in a jar

De laatste tijd kijk ik veel op YouTube naar veganistische en vegetarische recepten. Toen kwam ik dit recept tegen voor ontbijt. Het ziet er misschien niet uit, maar het is super gezond en ook nog erg lekker. Maak dit receptje de avond van te voren.

Ingrediënten (voor 1 portie):
-1 kleine appel of 1/2 grote appel
-klein kopje havermout
-kaneel
-handje rozijnen
-klein handje hazelnoten
-amandelmelk

Bereiding:
Was en rasp  de appel.
Doe de appel in een pot.
Daar boven op komt de havermout.
Voeg naar smaak kaneel toe.
Voeg de rozijnen en hazelnoten toe.
Schenk de melk in de pot zodat de appel en havermout onder melk staan.
Schut de pot of roer goed door, zodat alles gemengd is.
Voeg eventueel nog iets meer melk toe, want de havermout en appel nemen nog melk op.
Laat het afgedekt in de koelkast staan.
Eet smakelijk.

In a Jar

Snickers smoothie

Deze smoothie kwam ik tegen op Facebook. En ik had alle ingrediënten in huis. Toen kwam ik erachter dat de pindakaas op was (en ik heb echt altijd pindakaas in huis!), dus ben ik speciaal naar de winkel gegaan. Ik koop altijd de 100% pinda pindakaas. En deze smoothie is lekker, hij vult ook goed en is ook nog gezond!

Ingrediënten (voor 1 smoothie):
-200 ml amandelmelk
-1 bevroren banaan
-2 dadels
-1 theelepel cacaopoeder
-1 eetlepel pindakaas

Bereiding:
Zorg dat de banaan in stukken gesneden is.
Doe alle ingrediënten in de blender.
Laat even mixen totdat er een gladde massa ontstaat.
Voor de zekerheid heb ik de smoothie eerst gezeefd tegen de stukjes dadels.
Smakelijk!

Cityt(r)ip #4: Wenen (Oostenrijk)

Vienna

Wenen, stad van componisten, paleizen, musea, Sisi, stadsparken, koffie en sachertorte. Wenen is de hoofdstad (en deelstaat) van Oostenrijk en rekent 1,8 miljoen inwoners. Het ligt in het oosten van het land, niet ver van Slowakije. De voertaal is Duits, maar Engels is ook goed te doen. Ik heb nooit iets met Wenen gehad, maar op een ochtend werd ik wakker met het idee dat ik daar naartoe moest, dus heb ik impulsief een treinticket geboekt. Zonder spijt. Wat is Wenen prachtig! Wat een stad! Niet alleen vanwege de prachtig majestueuze gebouwen en stadsparken, maar alles is er zo schoon en netjes. De kwaliteit van leven is er hoog, Wenen is voor de zoveelste keer uitgeroepen tot de best bewoonbare stad ter wereld! De mensen zijn wel wat stugger (met name de bediening in restaurants) en straatverkopers reageren enigszins beledigd als je ze vriendelijk bedankt voor hun aanbiedingen, maar verder is de sfeer er goed! Nog nooit had ik zo’n lange ‘things to do-lijst’ voor een citytrip.

Reizen en de Vienna Card
Wenen ligt zo’n 1200 kilometer van Amsterdam vandaan en zowel met de auto als met de trein is het zo’n 12 uur reizen. De verbinding met de trein is uitstekend. In Duitsland stap je op de comfortabele ICE trein Hamburg-Wenen. Vanuit Schiphol is het bijna 2 uur vliegen naar de luchthaven van Wenen. Eenmaal in de stad is het aan te raden de Vienna Card aan te schaffen. Met deze kaart kun je 48 uur of 72 uur onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer en je krijgt bijna overal korting (in musea, maar ook in winkels en restaurants). Ik betaalde €24,90 voor deze kaart voor 72 uur. Ideaal!
Ik ben zelf enorm fan van de metro. Reizen in een stad is nooit zo snel, gemakkelijk en betaalbaar geweest. Je kunt niet alles lopen, geloof me, daar is Wenen te groot voor. De bijna 80 kilometer aan metrolijnen brengen je overal in de stad, verdeeld over 5 lijnen (U1 t/m U4 en U6). De U-bahn is herkenbaar aan de blauwe U.

Loop wel de Ringstraße!
Of neem de tram. Maar lopen is mooier! Deze boulevard uit 1857-1865 heeft de stadsmuren uit de 13e eeuw vervangen en loopt cirkelvormig rond het historisch centrum. De ruim 5 kilometer lange boulevard loopt langs heel veel bekende en belangrijke gebouwen: de Weense Staatsopera, Hofburg (paleis), Kunst Historisch Museum, Natuur Historisch Museum, Burgtheater, Stadhuis, Parlementsgebouw, Universiteit van Wenen, Votiefkerk en het beursgebouw. Sigmund Freud zou deze boulevard elke dag gelopen hebben. De drie parken aan deze boulevard (Stadtpark, Burggarten en Volksgarten) zijn echt prachtig! Met hun groene gazons, geurende bloemen, monumenten en vijvers is de een nog mooier dan de ander. Als in de zomer de zon schijnt zie je hier mensen picknicken, wandelen, sporten, lezen en, nu heel actueel, Pokémons vangen. Heb je geen tijd om deze parken te bezoeken, wandel er dan wel even snel doorheen.

Bloem

“Forget love, fall in coffee”
Er zouden meer dan 550 koffiehuizen zijn in Wenen. Je kunt de stad niet verlaten zonder eerst in een van die huizen koffie te hebben gedronken. Tenminste, voor de koffieliefhebbers. Het is niet goedkoop (vooral niet in de bekende koffiehuizen), maar je wordt er niet weggekeken als je een uur blijft zitten met een krant of boek en maar een kopje besteld. Het ene huis heeft meer barok en kroonluchters dan de ander en de koffie smaakt overal goed. Hier wordt je cappuccino vaak geserveerd met ongezoete slagroom in plaats van opgeschuimde melk en er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd (fijn om die nasmaak van koffie weg te spoelen). Helaas ontdekte ik de Wiener Melange wat later: het uiterlijk van een cappuccino, de smaak van gewone (maar goede) koffie met melk. Heerlijk! De koffiecultuur van Wenen staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wiener schnitzel en Sachertorte
Het meest bekende gerecht in Wenen is de Wiener schnitzel. Meestal gemaakt van gepaneerd kalfsvlees, geserveerd met een schijfje citroen en aardappelen. Ik ben niet zo’n vleeseter, maar de schnitzel was heerlijk. Het bekendste restaurant om schnitzel te eten is Figlmüller. Hier is het altijd druk, reserveren is eigenlijk altijd noodzakelijk. Andere bekende schnitzel-adressen zijn Shopik & Lohn, Plachutta en Gasthaus Pöschl. Je kunt goed €20,- betalen voor een schnitzel, maar kalfsvlees is duur (en geloof me, de kwaliteit is goed). Sommige mensen beweren dat de schnitzel bij andere adresjes beter is dan bij Figlmüller (ik kan niet vergelijken). Over het algemeen is de Weense keuken zwaar met veel vlees en koolhydraatrijke bijgerechten.
Sachertorte moet je gegeten hebben bij vijfsterrenhotel Sacher. Je staat eerst een half uur in de rij tot er een tafeltje vrij is, dan bestel je je Sachertorte en je cappuccino, je betaald €12,- en je komt erachter dat dit totaal overrated en overprized is. Maar je hebt wel de Sachertorte gegeten bij the place to be! Hoewel ik lekkerder gebak gehad heb, verraste de Sachertorte me wel. Waarschijnlijk door de abrikozen die er in verwerkt zijn. Ander gebak dat je niet mag overslaan is de apfelstrudel. Verder heb ik een heerlijke Original Legendary Burger gegeten bij het Hard Rock Cafe en het ontbijt was zeer goed (en gezond) bij Pure Living Bakery. Hier serveren ze yoghurt, zelfgemaakte koekjes, bagels en allerlei superfood gerechten. Leuk tentje ook, je wordt er vrolijk van. Kleurig, bij elkaar geraapt interieur en ze draaiden muziek van Angus & Julia Stone. Andere populaire keukens zijn (hoe kan het ook anders?) de Italiaanse en Aziatische keukens.

Sachertorte 2

 

 

 

 

 

 

 

Wiener schnitzel

Motel One Hotel: “Great design for little money”
Hier heb ik het Motel One Hotel ontdekt, wat een fijn hotel is dit! Het is een redelijk nieuw Duits hotelketen met mooie designs dat ook nog goed betaalbaar is. De komende jaren openen zij steeds meer locaties verspreid over Europa. Het hotel in Wenen is enorm, heeft 533 kamers. Zoals ik al benoemde hebben ze een modern, strak design. Goede kwaliteit bedden, linnengoed van Egyptisch katoen, de badkamer is een kleine spa met regendouche en biologische zeep en shampoo. Klinkt allemaal duurder dan het is. Ik heb in de stad ontbeten en daar heb ik nu een beetje spijt van, ik had graag een keer in dit prachtige hotel willen ontbijten. Dit hotel ligt gelegen aan de overkant van het hoofdstation. Niet midden in het centrum, maar wel ideaal. Vind hier meer informatie over Motel One.

Musea
Wenen is een museumwalhalla! De bekendste plek is het MuseumQuartuer (MQ) met de drie grootste en bekendste musea: Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, Leopold Museum en Kunsthalle Wien. Volgens Lonely Planet een van de 500 plaatsen ter wereld waar je geweest moet zijn. Al met al 60.000 m² aan kunst. Aan de ander kant van de straat liggen het Natuur Historisch Museum en Kunst Historisch Museum, aan een parkje. De gebouwen zijn identiek en indrukwekkend. Ik bezocht het Natuur Historisch Museum en dat vond ik echt geweldig. Hier vind je alles over de geschiedenis van de aarde en de natuur. Met veel gesteenten, fossielen, opgezette dieren, skeletten en een hele meteorietenverzameling. Dat alles tentoongesteld in oude, indrukwekkende hallen. Een ander museum dat ik bezocht was het Belvedere paleis. Hier hangen schilderijen van Gustav Klimt (1862-1918). ‘De Kus’ is een schilderij dat ik erg kan waarderen, misschien dat ik een kopie koop bij Ikea. Het goud en de kleine vormpjes zijn zo mooi. Houd je niet van kunst dat is Belvedere een mooie plek om te bekijken van de buitenkant met zijn mooie (Botanische) tuinen en fonteinen.

MQ

 

 

 

 

 

 

 

KHM

Mooie bron
Dat is de vertaling van Schönbrunn. Een landgoed met het bekende paleis. Keizerin Elisabeth in Beieren, Sisi, heeft hier gewoond en het was tevens het decor voor de filmtrilogie Sissi (met dubbel s) uit de jaren ’50. Het paleis is indrukwekkend groot, heeft 1441 kamers en er woonden wel eens 1000 mensen tegelijk!  Als je deze plek gaat bezoeken, kun je hier een hele dag voor uittrekken. Het is niet alleen het paleis dat je kunt bezoeken maar ook die enorme lap grond eromheen. Daar vind je tuinen, bijgebouwen, koetshuis, fonteinen, doolhof en zelfs een dierentuin! Tiergarten Schönbrunn is de oudste dierentuin ter wereld: uit 1752! Ik ben niet zo van dierentuinen, dieren horen in de natuur, maar vanwege zijn ouderdom moest ik deze echt bezoeken. Dat het zo oud is, is niet echt te zien. Alles is netjes bij gehouden en voldoet aan de moderne eisen. De dierentuin is groot met ook een stuk bos. In dit bos is het aan te bevelen het boomtoppenpad te volgen. Dit is een stevige hangbrug tussen de boomtoppen en geven een mooi uitzicht over een deel van de stad.
Achter het paleis ligt Gloriette op een heuvel. Dit is een bijgebouw, tevens monument. Het is aan te raden om het uitzicht te bekijken vanaf het dak van Gloriette! Ook het Palmenhaus (glazen kas met exotische planten) en Wüstenhaus (glazen kas met hier het woestijnleven nagebootst, met dieren en planten) vond ik erg leuk om te bezoeken. Ik heb bijna heel de dag hier rond gelopen, er was zo veel te zien. Top bezienswaardigheid in Wenen (wel heel toeristisch).

Schonbrunn 2

Klassieke muziek
Als je Wenen bezoekt kom je niet onder de klassieke muziek uit. Bekende componisten zijn hier geboren, gestorven en hebben hier geleefd (o.a. Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert en Strauss). Een aantal van hen zijn hier begraven op Zentralfriedhof, een enorme begraafplaats net buiten de stad. Deze begraafplaats is zo groot, er liggen zo’n 3 miljoen mensen begraven en er lopen zelfs lijnbussen over het terrein! Wel indrukwekkend om deze plek te bezoeken. Het is onmogelijk om het terrein af te zoeken naar de componisten, daarom is het aan te raden van te voren uit te zoeken waar ze zijn begraven: bij ingang Tor 2 loop je rechtdoor richting de kerk. Aan je linkerhand ligt dan halverwege begraafplaats 32. Daar moet je zijn.
Overal in Wenen is het mogelijk om concerten en de opera te bezoeken. De tickets zijn soms prijzig, maar een paar keer per jaar worden er gratis concerten gegeven. Aangezien ik weinig met klassieke muziek heb, ben ik toch een klassiek concert gaan bezoeken in de Stephansdom. Ik hoorde La Quattro Stagioni van Vivaldi (de vier jaargetijden), een bekend werk dat voor mij persoonlijk wat betekent.

Beethoven graf

Overige things to do en things to see
Zoals ik al eerder benoemde is er in Wenen zoveel te doen en te zien. Hier beschrijf ik overige bezienswaardigheden waarvan ik enkele bezocht heb, maar het was onmogelijk om alles te doen.
-Schmetterlinghaus: een vlindertuin, bij Hofburg. Deze vlindertuin is heel mooi, met allerlei exotische vlinders en planten, maar wel klein. Je hebt het zo gezien.
-Hofburg: de Spaanse rijschool en de pronkzaal. De pronkzaal vond ik echt de moeite waard: indrukwekkend!
-Prater: een groot pretpark/kermis in de stad. Gratis entree, je betaalt hier voor de attracties. Je vindt er alles. Het reuzenrad is de bekendste attractie. Deze stamt uit 1897!
-Naschmarkt: de grootste markt van Wenen. Vooral veel eetwaren: kruiden, olijven, kazen, vlees, groenten en fruit. Je vindt ook heel veel eettentjes en barretjes. Ik was hier net voor sluitingstijd dus veel winkeltjes gingen sluiten, maar ik kon toch nog even de sfeer proeven.
-Stephansdom: midden in de stad ligt de grootste kathedraal van het land. De kerktoren staat op nummer acht van de hoogsten van de wereld.
-Donauturm: het hoogste gebouw van Oostenrijk, een toren van 252 meter hoog. De toren heeft een restaurant en café. Het geeft een mooi uitzicht over de stad.
-Hundertwasser: in de wijk Landstraße ligt een museum en woningen naar de stijl van deze kunstenaar: geen rechte lijnen en veel kleuren. Toeristisch, maar leuk om gezien te hebben.

Pronkzaal

 

 

 

 

Nog meer foto’s gemaakt in Wenen:

Flamingo Fontein Hal Hofburg Hofburg 2 Hofburg Lonely Planet Hofburg HRC Hundertwasserhaus Koets Kunsthaus Naschmarkt NHM Palmhaus Prater Pure Living Bakery Sachertorte Schonbrunn 3 Schonbrunn uitzicht Schonbrunn Stephansdom 2 Stephansdom Vogel

Rogge-ontbijtkoek

Meteen even ter vermelding: ik heb dit recept goed gejat van niemand anders dan Rens Kroes. Beter goed gejat dan slecht zelf verzonnen toch? Dit recept is zo goed, ik ben hier echt gek op. En iedereen die ik het laat proeven vindt het zo lekker! Ik eet dit brood/cake/ontbijtkoek bij het ontbijt, tussendoor of bij de lunch. Ik krijg er geen genoeg van! Het recept is ook nog eens erg eenvoudig te maken. Het is te vinden in het kookboek Van Friesland naar New York.

Ingrediënten (voor 1 cake):
-125 gram ontpitte dadels
-200 ml heet water
-3 theelepels speculaaskruiden
-3 eieren
-100 gram pecannoten of andere noten
-200 gram roggemeel
-100 gram rijstmeel (ik gebruikte dit keer boekweitmeel)
-100 ml rijstmelk (kan ook andere vegan melk)
-3 theelepels wijnsteenbakpoeder
-kokosolie of anders vet om bakblik mee in te vetten
-kokosbloesemsuiker

Rogge-ontbijt

Bereiding:
Verwarm de oven op 160 °C.
Voeg de volgende ingrediënten toe in de blender: dadels, heet water, speculaaskruiden en eieren.
Mix het tot een glad beslag.
Hak de pecannoten stukjes.
Schenk het mengsel in een kom en voeg toe: meel, rijstmelk en wijnsteenbakpoeder. Roer alles door elkaar.
Voeg de noten toe en roer door.
Vet het bakblik in.
Doe het beslag in het bakblik en bedek het met een dun laagje kokosbloesemsuiker.
Zet in de oven voor 60 minuten.
Na een uurtje kun je met een satéprikker controleren of de cake gaar is (de prikker komt er droog uit). Eventueel de cake nog een minuutje of tien langer laten bakken.
Laat het goed afkoelen voordat je het gaat snijden.
Eet smakelijk!

Griekse salade met tzatziki

Met dit warme weer eet ik het liefst salades met een stukje vis. Vanwege het warme weer van de afgelopen week maakte ik een Griekse salade met tzatziki, met een stukje kabeljauwfilet en crackers met olijventapenade uit Griekenland.

Ingrediënten salade (ongeveer 2 personen):
-handvol cherrytomaatjes of snoeptomaatjes
-1 groene paprika
-1 kleine rode ui
-15-20 Kalamata olijven of zwarte olijven
-half blokje feta
-halve komkommer
-scheutje olijfolie
-oregano of Griekse kruiden

Bereiding:
Snijd de tomaten, ui, paprika, komkommer en feta in stukjes en schep deze door elkaar.
Voeg de olijven toe.
Roer de olijfolie en de kruiden door de salade.
Smakelijk!

Bij deze salade maakte ik tzatziki. Dat is een traditioneel Grieks bijgerecht met als basis Griekse yoghurt. Het is een fris gerecht dat echt heel lekker is bij de salade, maar ook bij vis en vlees. De ingrediënten voor de tzatziki neem ik nooit precies, ik doe het op gevoel.

Ingrediënten (voor 1 ruime portie):
-3 grote eetlepels Griekse yoghurt
-scheutje olijfolie
-1 teen knoflook
-peper en zout
-dille
– 1/3 komkommer

Bereiding:
Roer de olijfolie door de yoghurt.
Roer de kruiden door de yoghurt.
Pers de knoflook boven de yoghurt en roer deze er ook doorheen.
Was en snijd de komkommer in blokjes.
Roer de komkommer door de yoghurt.
Smakelijk!

Griekse salade

Vegan appelcake

Deze cake is for the wealthy: de ingrediënten zijn niet goedkoop, het resulteert in een duur cakeje. Je kunt eventueel speltmeel gebruiken in plaats van amandelmeel, dat scheelt veel in prijs. Maar hoe dan ook, de cake is heerlijk en vegan, dus vrij van dierlijke producten. Helaas is het wel zo dat eieren ontbreken, dus is de cake minder stevig (eieren werken als bindmiddel).
Het receptje gaat rond over het internet. Ik heb het recept van I Love Health en zij heeft het van het blog livingthegreenlife.nl

Ingrediënten:
-400 gram amandelmeel (of ander soort meel)
-1 theelepel wijnsteenbakpoeder
-1 eetlepel kaneel
-5 eetlepels agavesiroop
-100 ml ongezoete amandelmelk
-125 gram gesmolten kokosolie
-2 appels (ik gebruikte Jonagold)
-75 gram bosbessen (ik gebruikte blauwe bessen)

Vegan appelcake

Bereiding:
Verwarm de oven op 170 °C.
Meng het meel met de kaneel en bakpoeder in een kom.
Vet een bakblik in met kokosolie.
Meng de melk, kokosolie en siroop door het meel.
Schil de appels en snijd in stukjes.
Voeg deze stukjes met de bessen door het deeg.
Doe het deeg in het bakblik en zet in de oven.
Bak voor 50 minuten.
Haal de cake uit de oven, dek het af met aluminiumfolie en zet terug voor 20 minuten.
De cake moet van binnen droog zijn, dan is het gaar.
Eet smakelijk!

Clean 9 detox

Een aantal weken geleden besloot ik het detox-programma Clean 9 van Forever Living te gaan volgen. Ik kwam er achter dat heel veel mensen dit programma hebben gevolgd en dat zij positief waren over de resultaten van dit programma. Ik was nooit zo heel enthousiast over detoxen, het zou nog nooit wetenschappelijk bewezen zijn dat het echt goed zou zijn, maar na het lezen van de ervaringen werd ik enthousiaster en ik vind het altijd leuk om dit soort dingen uit te proberen, dus besloot ik een poging te wagen. Lees hier wat meer over detoxen en over mijn ervaringen…

Wat is detoxen?
Detoxen lijkt wel een nieuwe rage, maar eigenlijk is het al ontzettend oud. Detoxen betekent letterlijk ‘ontgiften’ of ‘ontslakken’. Dagelijks krijgen we gifstoffen binnen via ons voedsel, luchtvervuiling, medicijngebruik, cosmetica, sigarettenrook, enzovoorts. Ons lichaam ruimt deze gifstoffen op via de lever en de nieren, maar soms zijn er teveel gifstoffen en deze worden opgeslagen in de vetcellen. Klachten die kunnen optreden zijn hoofdpijn, concentratieproblemen, huidproblemen, slapeloosheid, maagzuurproblemen, spijsverteringsproblemen, buikpijn, enzovoorts. Detoxen is iets natuurlijks, je lichaam doet het de hele dag door. Met een detox-programma of detox-kuur help je je lichaam een handje mee.

Detoxen om af te vallen?
Nee! Ja, je zult er vast wel iets van afvallen, maar dit resultaat is meestal niet blijvend. Zoals hierboven al beschreven is, verlies je vooral afvalstoffen. Naast een beetje afvallen zul je minder last hebben van hoofdpijn, je huid en haren worden mooier, je hebt minder last van maag-darmklachten, je slaapt beter, je concentratie is beter, je bent minder vermoeid, etc.

Kan iedereen detoxen?
Voordat ik ging beginnen heb ik er veel over gelezen. Ik raad aan om je er in te verdiepen voordat je begint, je moet het namelijk toch wel even volhouden. Detoxen wordt afgeraden (zonder eerst in overleg met de arts te gaan) in de volgende gevallen: bij zwangerschap, als je borstvoeding geeft, als je chronisch ziek bent, bij psychische problemen, kinderen, bejaarden, bij griep, bij infecties, enzovoorts.

Inhoud Clean 9 box:
-meetlint
-programmaboekje
-shaker
-2 x 1 liter Forever Aloe Vera gel
-9 Forever Fiber sticks (vezels)
-54 Forever Garcinia Plus softgels (supplementen)
-18 Forever Therm tabletten (supplementen)
-390 gram Forever Lite Ultra chocolade (basis voor de shake, ook verkrijgbaar in vanille).

Programma

Hoe ziet de dagindeling eruit?
Dag 1 en dag 2 van de detox:
Ontbijt: 2 Forever Garcinia Plus softgels, 120 ml Forever Aloe Vera Gel, 1 Forever Therm tablet.
Snack: 1 Forever Fiber stick (aangelengd met 240-300 ml water of andere drank).
Lunch: 2 Forever Garcinia Plus softgels, 120 ml Forever Aloe Vera Gel, 1 Forever Therm tablet en 1 maatschep Forever Lite Ultra (shake aangelengd met 300 ml water of vetvrije amandelmelk, sojamelk of kokosmelk).
Diner: 2 Forever Garcinia Plus softgels, 120 ml Forever Aloe Vera Gel.
Avond: 120 ml Forever Aloe Vera Gel.

Dag 3 t/m 8 van de detox:
Ontbijt: 2 Forever Garcinia Plus softgels, 120 ml Forever Aloe Vera Gel, 1 Forever Therm tablet, 1 maatschep Forever Lite Ultra (shake aangelengd met 300 ml water of vetvrije amandelmelk, sojamelk of kokosmelk).
Snack: 1 Forever Fiber stick (aangelengd met 240-300 ml water of andere drank).
Lunch: 2 Forever Garcinia Plus softgels, 120 ml Forever Aloe Vera Gel, 1 Forever Therm tablet en 1 maatschep Forever Lite Ultra (shake aangelengd met 300 ml water of vetvrije amandelmelk, sojamelk of kokosmelk).
Diner: 2 Forever Garcinia Plus softgels, maaltijd van 600 calorieën.
Avond: minimaal 240 ml water.

Dag 9 van de detox:
Ontbijt: 2 Forever Garcinia Plus softgels, 120 ml Forever Aloe Vera Gel, 1 Forever Therm tablet, 1 maatschep Forever Lite Ultra (shake aangelengd met 300 ml water of vetvrije amandelmelk, sojamelk of kokosmelk).
Snack: 1 Forever Fiber stick (aangelengd met 240-300 ml water of andere drank).
Lunch: maaltijd van 300 calorieën.
Diner: 2 Forever Garcinia Plus softgels, maaltijd van 600 calorieën.
Avond: minimaal 240 ml water.

-Elke dag drink je voldoende water (zo’n 2 liter).
-Je mag kruiden gebruiken, maar geen zout (dit houdt vocht vast).
-Je beweegt dagelijks (1 x 30 minuten of 2 x 15 minuten): wandelen, steps, krachttraining, fietsen, zwemmen, bergbeklimmen, aqua aerobics, dansen, yoga, rolschaatsen, crosstrainer of hardlopen. Als je genoeg energie hebt, mag je langer sporten.
-Je weegt je op de volgende dagen: dag 1, dag 3, dag 6 en dag 9.
-Je meet je borst, arm, taille, heupen, bovenbeen en kuit op dag 1 en dag 9 (of na de detox).
-Als je tussendoor honger hebt mag je de volgende fruitsoorten eten: aardbeien, abrikozen, appels, bosbessen, bramen, frambozen, gedroogde pruimen, grapefruit, kersen, kiwi’s, mandarijnen, peren, perziken, pruimen, rode druiven, sinaasappelen en vijgen.
-Als je tussendoor honger hebt mag je de volgende groenten eten: artisjokken, asperges, aubergine, boerenkool, tomaten, bloemkool, bosuitjes, broccoli, witlof, komkommer, paprika, prei, rucola, selderij, sla, snijbonen, sojabonen, spinazie, sugarsnaps, erwten en wortelen.
-Probeer voldoende te slapen (minimaal 8 uur per nacht).

Mijn doelen:
-Minder trek in suiker en ander ongezond eten (had ik eerst bijna nooit, maar nu begin ik hier af en toe meer last van te krijgen).
-Energieker wakker worden.
-Minder last van darmklachten en hoofdpijn (hier heb ik relatief weinig last van, maar de laatste tijd weer wat meer).
-Afvallen, als is het maar een heel klein beetje.
-Nog bewuster worden van mijn eetpatroon en voeding in het algemeen.

Dag 1:
Zaterdag, een vrije dag. Gisterenavond heb ik een feestje gehad, ik moest autorijden, dus heb ik geen alcohol gedronken. Maar toch een beetje een ‘katerig’ gevoel van te laat naar bed, te kort geslapen en te veel ongezonde snacks op het feestje. En ik had trek, dus mijn eerste gedachte vandaag was: waar begin ik aan? Toch mezelf gewogen (de weegschaal gaf minder aan dan verwacht, dus een meevaller) en gemeten.
Het ontbijt bestond uit 2 grote capsules, de Garcinia, die je hongergevoel onderdrukken en je suikerspiegel gelijk houden (zodat je geen crash en vreetbuien krijgt) en dan de Aloe Vera Gel, waar ik bang voor was. Iedereen vindt het vies. En dat was het ook. Bah! Gelukkig is het maar 120 ml per keer. De smaak is een beetje zuur/bitter en de nasmaak is nog erger, maar gelukkig niet zo heel sterk. Ik kon het wel binnen houden en het was zo opgedronken. Maar vies! Gelukkig verdwijnt de smaak heel snel na het drinken. Bij het ontbijt hoort ook nog een vitaminetablet.
Eerst ben ik boodschappen gaan doen bij EkoPlaza, om er zeker van te zijn dat alles wat ik komende week ga eten ook echt helemaal biologisch is, dus zo schoon mogelijk. Ik heb gezorgd voor de boodschappen van maandag tot en met woensdag. De eerste 2 dagen van de detox probeer ik niet te eten, al mag ik groenten en fruit als ik de honger echt niet kan hebben.
Na het drinken van de Fiber Stick (een zakje vezeltjes dat je oplost in water, wat niet erg lekker was, maar waar eigenlijk nauwelijks smaak aan zat), ben ik een half uurtje gaan wandelen en heb ik nog wat kleinere boodschappen gedaan bij Etos. Daarna had ik genoeg energie om wat huishouden te doen: de witte was, bed verschonen, afwassen en de keuken opruimen en nog een paar kleine dingen.
Tegen de lunch kreeg ik toch wel weer honger. Eerst moest ik de capsules innemen en na 20 minuten die vieze gel weer. Nu mocht ik de shake proberen, chocoladesmaak. Deze had ik aangelengd met sojamelk. De shake smaakte wel goed, maar niet zo goed als ik had gehoopt. ’s Middags merkte ik dat ik wel minder energie had dan normaal, maar het was goed te doen. Waar ik me vooral mee heb bezig gehouden is lezen, het kijken van een documentaire over de Amerikaanse farmacie en de film Now You See Me (aanrader!) op Netflix. Allemaal dingen die me weinig energie kosten en dat ging goed.
Het avondeten valt de eerste 2 dagen tegen: de capsules, de tablet en de vieze Aloe Vera Gel. En dan ’s avonds nog een keer de gel! Eigenlijk heb ik grotendeels van de avond televisie gekeken, onder andere de wedstrijd Duitsland – Italië. Zolang ik niet teveel doe gaat het goed. Ik heb het wel een beetje koud, maar ik voel me redelijk fit nog laat op de avond. De eerste dag is me erg meegevallen, al had ik dit niet kunnen doen op een werkdag. Op naar de tweede dag!

Dag 2:
De tweede dag is nu bijna voorbij. Vandaag is me ook weer meegevallen. Ik had verwacht dat ik met honger zou opstaan, maar dat was niet zo. Na het ontbijt, wat hetzelfde ontbijt is als gisteren, ben ik naar de bioscoop gegaan. Daar heb ik de film Now You See Me 2 gekeken (best wel een mindfuck, maar goed en vermakelijk en een goede afleider) en tijdens de film heb ik de Fiber Stick gedronken. Eenmaal thuis heb ik de lunch genomen en de shake smaakte beter dan gisteren en vulde goed voor even. ’s Middags kwamen mijn ouders onverwachts op bezoek, wat fijn was, want dat leidde me af van het gevoel dat ik had. Ik had niet echt een honger gevoel, maar wel zin in eten. Wat me opviel is dat ik vooral trek had in gezonde dingen en niet zozeer in ongezonde dingen. Nog een beetje Netflix gekeken tot het ‘avondeten’ wat alleen de capsules, de tablet en de gel is. Vroeg op de avond ben ik stukje gaan fietsen, wat me minder goed beviel dan het wandelen op de eerste dag. De komende dag zal ik eerder kiezen voor een wandeling.
Nu ben ik aan het kijken naar Frankrijk-IJsland. Ik heb wel honger, maar het is goed te hebben, al knort mijn maag nu en dan. Maar iets extra’s pakken is nog niet nodig. Ik moet toegeven dat ik wel moe ben, ik kon me zelfs niet concentreren op mijn boek (Een Lichte Koude Huivering van Karin Slaughter). Mijn gedachten dwalen af en toe af en naar chips, cheese union of bolognese. Daar zou ik echt zin in hebben! Maar verder is mij deze dag dus ook weer erg meegevallen en ik moet toegeven dat ik de gel minder smerig vond dan gisteren, dus zo dadelijk neem ik weer een shotje. Ik ben benieuwd naar mijn werkdag morgen.

Dag 3:
Vanmorgen mocht ik voor het eerst wegen en ik was precies 2 kg afgevallen, dus dat was een mooie meevaller. Ik kan nog niet zeggen dat ik meer energie heb en ik moet eerlijk zeggen dat het ontbijt me erg zwaar viel. Vandaag moest ik ontbijten met de capsules, de tablet (met 2 glazen water), de gel en de shake. Daarna werd ik toch even heel misselijk. Gewoon omdat na 2 dagen niks eten het ontbijt gewoon zo zwaar op de maag lag.
Op het werk heb ik nergens last van gehad, de vezelstick en de shake gingen me goed af en ik heb tot het einde van de werkdag geen honger gehad. Wel had ik vandaag 75% van de dag zittend werk, wat echt uitzonderlijk is. Na het werk had ik wel honger, maar dat heb ik altijd tegen die tijd, dus nu niet meer dan normaal. Ik keek wel uit naar mijn eerste maaltijd: zalm, paprika, gestoomde wortels en gekookte aardappelen. Allemaal biologisch. Ik mocht ook broccoli eten, maar die was ik helaas vergeten te kopen. Het smaakte me erg goed, niet bijzonder geweldig. De worteltjes vond ik te zoet (zoeter dan normaal?) en de zalm zat vol met graten. Maar verder heerlijk! Dit houd ik nog wel even vol. Na het werk heb ik nog 45 minuten gewandeld en ik had nog energie over, dus het begint te komen…de energie.

Dag 4:
Het ontbijt ging een stuk beter vanmorgen. De shake had ik aangemaakt met water in plaats van sojamelk. Dat viel lichter op de maag. Gelukkig viel de gel nu meer mee dan de vorige dagen. Een van mijn doelen is meer energie bij het wakker worden. Bij het opstaan merk ik dit nog niet zo. Wat ik vandaag wel merkte is dat ik tijdens het werk en nu ook (’s avonds) meer energie heb! Vaak heb ik na de lunch zo’n after lunch-dip en daar had ik vandaag helemaal geen last van! Wel had ik later op de middag honger, dus heb ik een appel gegeten. De avondmaaltijd was heerlijk: pasta, champignons, kipfilet met pesto en salade van sla, tomaat en komkommer. De dressing van olijfolie en balsamico. Heel jammer dat ik me morgen niet mag wegen, dat is pas donderdag weer. Maar eerst ben ik benieuwd of ik woensdag verbeteringen ga merken.

Dag 5:
Vanmorgen kon ik echt niet uit bed komen! Terwijl ik op tijd in bed lag. De wekker zou pas 8,5 uur later afgaan. Dat viel me erg tegen, maar misschien hoort het erbij. Het lichaam reinigt zich ten slotte grotendeels s’ nachts. Gelukkig viel de energie overdag weer erg mee! De gel was deze ochtend weer een beetje minder vies dan de vorige dagen. Vanmorgen had ik op het werk grotendeels zittend werk, maar ’s middags had ik lopend werk, van 13.00 uur tot 17.30 uur en dat ging heel goed. Wel een beetje honger om 15.30 uur, maar toen mocht ik mijn appel eten. Als avondeten had ik kipfilet, cashewnoten, sperzieboontjes, worteltjes en een paar gekookte aardappels. Het smaakte weer heerlijk. Nu drink ik nog een paar flinke glazen terwijl ik naar de voetbalwedstrijd Portugal-Wales kijk. Morgenvroeg mag ik me weer wegen en ik ben super benieuwd!

Dag 6:
Ik mocht me vanochtend weer wegen en er was weer wat af: 0,3 kg. Dus in totaal 2,3 kg. Niet zo heel veel, minder dat verwacht, maar afvallen is niet mijn hoofddoel. Daarnaast moet ik zeggen dat de stoelgang al een hele tijd stilstaat (om het even zo te zeggen). Hoewel ik er geen last van heb, vind ik dit wel echt een negatief punt aan de detox-kuur. Het kan toch niet goed zijn? Maar ik ga gewoon braaf door! Vanmorgen ben ik eerst gaan shoppen en wederom geen honger. Wel viel het me op dat iedereen die je tegenkomt aan het eten is! En ik rook echt alles! Dat viel me echt op. Na het shoppen heb ik boodschappen gedaan (ik ergerde me gruwelijk dat de biologische kip en het biologische rundvlees uitverkocht was) en thuis het een en ander gedaan. Mijn avondmaaltijd was heerlijk. Ik had zalm en die had ik ditmaal gepocheerd in een bouillon van uienpoeder, paprikapoeder en dille. Heerlijk! Ook nog wat gekookte aardappeltjes, champignons en sla. Na het eten ging ik op kraambezoek en zonder moeite kon ik de beschuit met muisjes, chips en chocolaatjes afslaan! Wel viel het me op dat smaakjesthee me minder bevielen. Ik denk dat ik die ook niet meer hoef te drinken in de toekomst.

Dag 7:
Vanmorgen bij het opstaan voelde ik me lichter. Maar dat was eigenlijk het enige voordeel. Het detoxen begint een beetje gewoontjes aan te voelen en ik had vandaag geen fijne werkdag. Energie had ik wel. Tussen de middag had ik erge honger, maar mijn shake stilde die meteen! De shake was ook weer erg lekker. De mooie bramen die ik die middag als snack had waren ook erg lekker! Tegen de avondmaaltijd had ik ook weer erge honger. Ik mocht een tortillawrap eten (2 kleine) met kip, tomaat, paprika en ui en sla. De avondmaaltijd was wederom heerlijk. De avond gevuld met een travel filmpje (ook voor mijn blog) en lekker op tijd naar bed, zodat ik morgen weer op tijd wakker ben.
Diner 1

Dag 8:
Vandaag had ik veel energie. Zo vreemd, ik heb gewoon bijna heel mijn huis gepoetst, terwijl ik daar normaal gesproken echt een hekel aan heb. Komt het door de detox-kuur? Ik vond het vandaag helemaal niet erg om mijn huis eens bij te werken. De tabletten, de shake, het wordt me wel allemaal een beetje gewoontjes. Daarom kijk ik echt uit naar een boterham of wat yoghurt in de ochtend. Het zit er bijna op! Morgen mag ik me wegen en meten! De avond heb ik me rustig gehouden met een nieuwe tv-serie (True Detective seizoen 2).
Diner 2

Dag 9:
De laatste dag van mijn detox, gelukkig! Ik wil graag weer gewoon (natuurlijk wel gezond) gaan eten. Het meest was ik benieuwd naar mijn meten* en wegen. Dus, ik ben totaal afgevallen: 2,8 kilogram en 12 centimeter kwijt over mijn lichaam (borst -3 cm, bovenarm -1 cm, taille -3 cm, heupen -3 cm, bovenbeen -1 cm en kuit -1 cm). Ik ben blij met het resultaat! Ik ben weer lichter dan ooit tevoren, dus hopelijk is dit een boost om mijn laatste kilo’s kwijt te raken.
Vandaag ben ik bijna de hele dag op stap geweest en ik merk wel dat het dan weer wat lastiger was om me aan een detox-dag te houden. De lunch was redelijk gezond, ik had een vissalade met sla, pijnboompitten, zalm, witvis, garnalen en krab. Redelijk gezond, alleen had het ook twee bolletjes huzarensalade (volgens mij minder gezond). De lunch mocht normaal zijn (geen shake meer!) en mocht niet meer dan 300 calorieën bevatten, wat ik natuurlijk niet gevraagd of nagerekend heb. Mijn diner was redelijk gezond. Drie koolhydraat-arme sneetjes brood. Een met een gebakken eitje, een met hummus en tomaatjes en een met pindakaas. En een halve rode paprika. Wel prima zo, dacht ik.
Mijn Aloe Vera Gel is nog niet op en aangezien ik het nu vies vind en niet meer zo goor, heb ik wel besloten om de gel op te maken. Deze avond heb ik wel een klein beetje vals gespeeld: 2 toastjes met eiersalade en tonijnsalade, maar dat was een uitzondering.
*Het meten neem ik met een korreltje zout, want het is heel moeilijk om betrouwbaar te meten. Als je een centimeter hoger of lager meet dan negen dagen geleden kan dat alweer een centimeter schelen in de omtrek.

 

Romige spread met bieslook

Dit is een super simpel en snel receptje, dat ik zojuist gemaakt heb, gewoon om uit te proberen…en het is erg lekker! Fris broodbeleg, een tikje pittig en redelijk gezond.

Ingrediënten (3-5 sneetjes brood, ligt er aan hoe dik je smeert): 
-100 gram roomkaas of zuivelspread (ik gebruik de naturel zuivelspread van AH-merk)
-1 flinke eetlepel Griekse yoghurt
-snufje peper
-een hand bieslook (het liefst vers)

Bereiding: 
Meng de zuivelspread en yoghurt door elkaar.
Voeg een snufje peper toe en roer goed.
Was de bieslook en knip deze in dunne reepjes.
Voeg de bieslook toe aan het mengsel en roer nog eens goed.
Lekker op een cracker of roggebrood.
Smakelijk eten!

1 2 3 4 12