MAAGKLACHTEN

Wat zijn maagklachten?
Maagklachten is eigenlijk een verzamelnaam voor klachten in de buikstreek. Brandend maagzuur, maagpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel kunnen allemaal benamingen zijn voor maagklachten. In de meeste gevallen speelt het maagzuur een grote rol.

Wat gebeurt er in ons lichaam?
Bij brandend maagzuur komt het maagzuur in de slokdarm of zelfs in de keel terecht. De maag heeft een beschermlaag tegen het zuur. De slokdarm en keel hebben dat niet. Daarom brandt het. Als de kringspier tussen de maag en de slokdarm niet goed afsluit kun je hier last van krijgen. Het kan ook voorkomen bij overgewicht, bukken, zwangerschap of te strakke kleding.

Pijn in de maag zelf, duidt vaak op een zweertje of ontsteking in de maagwand of in de wand van de twaalfvingerige darm (deze komt na de maag). Met name op een lege maag komt dit voor en dat is vaak ’s nachts. Als iemand dan eet, worden de klachten vaak minder. Het maagzuur brandt in de zweertjes. Soms leidt dit tot perforaties en bloedingen, maar meestal gaat het vanzelf over.

Misselijkheid en een opgeblazen gevoel komen vaak voor bij maagpijn en brandend maagzuur, maar kan ook los van deze klachten voorkomen. Meestal komt het door te snel of overvloedig eten, te lang een volle maag (dus de maaglediging gaat te langzaam), te veel koolzuur (door frisdrank) of lucht in de maag.

Van welke verschijnselen kun je last krijgen?
Niet-acute maagpijn
Branderig gevoel
Pijn achter het borstbeen
Zure oprispingen
Pijn in de slokdarm na het slikken
Misselijkheid
Opgeblazen gevoel
Zure oprispingen en zuurbranden na het eten, bij bukken of liggen
Pijn in de bovenbuik, vooral ’s nachts, die overgaat na voedselinname

Wanneer kun je beter naar de huisarts gaan?
Bij kinderen. Kinderen klagen bij buikpijn vaak over de onderbuik, niet over de maagstreek.
Als de klachten meer dan 2 weken aanhouden, als wel het eetpatroon is aangepast en/of je vrij verkrijgbare medicijnen hebt geprobeerd.
Wanneer je klachten alleen maar erger worden.
Als de pijn uitstraalt naar de armen, kaken en/of rug (dit kunnen hartproblemen zijn)
Als je eten niet goed zakt in de slokdarm na het doorslikken.
Als je bloed moet opbraken.
Als je ontlasting zwart is (bloed).
Bij vermagering zonder duidelijke aanleiding en/of verminderde eetlust.
Als je klachten in combinatie voorkomen met vermoeidheid.
Als je in minder dan 1 jaar geleden behandeld bent voor een maagzweer of een zweer in de twaalfvingerige darm.
Als je klachten ernstig zijn of als je je zorgen maakt.
Als je ouder dan 50 jaar bent en ineens de klachten krijgt.
Bij een drukkende, zeurderige pijn als je zwanger bent.

Tips bij maagklachten:
Vermijd voedsel dat de klachten veroorzaken.
Eet voedsel dat de klachten tegengaan.
Stoppen met roken.
Afvallen bij overgewicht.
Draag geen kleding dat te strak zit.
Niet plotseling bukken na het eten.
Het hoofdeinde van het bed omhoog, als de klachten ’s nachts voorkomen.
Eet niet voor het slapengaan.
Bespreek het met je huisarts als je medicatie klachten geeft.
Eet rustig, neem de tijd.
Neem medicatie met voedsel in, als dit mogelijk is.
Gebruik een maagbeschermer bij medicatiegebruik.

Vrij verkrijgbare medicatie:
Er zijn ontzettend veel middeltjes tegen maagklachten op de markt. Apotheken werken met richtlijnen. Volgens de richtlijnen zijn dit de beste middelen tegen maagklachten:
Bij incidentele maagklachten:
Algeldraat/magnesiumzout (Antagel® Gastilox® of Regla pH®): werkt vrij snel en houdt ongeveer 2 – 3 uur aan.
Bij aanhoudende maagklachten:
Famotidine of ranitidine (Zantac®): werkt na 0,5 – 1 uur en houdt ongeveer 8 – 12 uur aan.
Omeprazol (Losec® Buscozol®), pantoprazol (Pantozol®) of esomeprazol (Nexium®): werkt na 0,5 uur en houdt ongeveer 12 uur aan.

Voedsel dat je beter kunt vermijden bij maagklachten:
o.a. koffie, alcoholistische dranken, citrusvruchten en sappen van citrusvruchten, peulvruchten, uien, knoflook, gekruid en gepeperd eten, vetten, koolzuurhoudende dranken, chocolade, pepermunt, paprika, prei, roggebrood, croissants en krentenbrood.

Voedsel dat maagklachten kan verminderen:
Dit is vooral licht verteerbaar voedsel zoals witbrood, speltbrood, beschuit, droge koekjes, zuivel, pasta, bananen, appels, meloen, bosvruchten, aardbeien, perziken, abrikozen, bladgroenten, mager vlees, eieren, jam, honing, stroop, thee, bouillon (licht gekruid) en magere vissoorten.

Dit is maar een klein stukje over maagklachten en voeding bij maagklachten. Op het internet is er nog zoveel over te vinden. Bekijk wel de betrouwbare websites. In de apotheek of bij je huisarts kun je ook terecht met vragen over maagklachten.

Leave a Reply