IJSLAND

Iceland paige Continent: noordwesten van Europa, net onder de poolcirkel.
Hoofdstad: Reykjavik (de meest noordelijke hoofdstad ter wereld!).
Taal: IJslands (maar de meeste IJslanders spreken heel goed Engels).
Regeringsvorm: republiek.
Religie: met name Luthers (85%).
Munteenheid: IJslandse Kronen (ISK).
Aantal inwoners: ruim 323.000.

IJsland is een land waar je naartoe gaat als je echt van de natuur wilt gaan genieten. Het is met geen ander land in Europa te vergelijken. IJsland heeft ijs, watervallen, vulkanen, geisers, lavavelden en warmwaterbronnen in haar prachtige landschap. Het is ongeveer 3 uur vliegen van Amsterdam naar Keflavik (hier ligt het internationale vliegveld, op zo’n uur rijden van Reykjavik vandaan). In IJsland kennen ze geen zomer- en wintertijd en daarom is het er in de zomer 2 uur vroeger dan in Nederland en in de winter 1 uur vroeger. Het eiland ligt dicht bij de poolcirkel, maar toch is het er minder koud dan je zou denken.

IJsland heeft 2 klimaten: zeeklimaat en toendraklimaat. Aan de kust heerst het zeeklimaat, dus het weer wordt erg beïnvloed door de zee. De temperaturen in de zomer en in de winter verschillen meestal niet veel van elkaar. Toch kan het in IJsland best warm worden (zo’n 25 °C). In het binnenland heerst het toendraklimaat, daar komt de temperatuur nooit boven de 10 °C en daarom groeien daar bijna geen bomen. Houd er wel rekening mee dat het weer in IJsland erg onvoorspelbaar kan zijn. Zo ook de uitspraak in IJsland: ‘Bevalt het weer je niet? Wacht dan 5 minuten.’

Als je in de zomer in IJsland wilt gaan rondreizen, bereid je dan goed voor! Op internet lees je allerlei verhalen dat je een 4WD nodig hebt. Ja, als je bepaalde wegen (F-roads) en het binnenland in wilt gaan. Nee, als je de Ring Road wilt rijden. Dit hebben wij in een kleine personenauto gedaan (Chevrolet Spark) en dat was heel goed te doen. De maximale snelheid is 90 km/h. Soms wordt er gewaarschuwd voor wegversmallingen, onoverzichtelijke punten en onverharde stukken. Als je je hier netjes aan de snelheid en de verkeersregels houdt, is er niks aan de hand. Zorg wel altijd voor een volle tank. De afstanden zijn lang! Als je tank halfvol is en je komt een tankstation tegen: gewoon tanken! Ik spreek uit ervaring. Alle bezienswaardigheden zijn goed te bereiken met een gewone personenauto, alles staat heel duidelijk aangegeven en eigenlijk is een TomTom niet nodig. Zorg wel voor een up to date wegenkaart (zo zocht ik een tankstation dat er al 13 jaar niet meer was, dus weer spreek ik uit ervaring). In de winter is de Ring Road vaak niet helemaal toegankelijk, dan is het aan te raden om met een georganiseerde reis te gaan.

Leave a Reply