GRAEME SIMSION – HET ROSIE PROJECT

Rosie Project
Genre
: psychologisch, humoristisch
Originele titel: The Rosie Project
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff B.V., Amsterdam
Aantal pagina’s: 330
ISBN: 978 90 210 1572 9

De tekst op boekomslag:
De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is super intelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. 
Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waar Don haar misschien bij zou kunnen helpen. 

Rosie Project 2Recensie:
Op de kaft staat een aanbeveling van het NRC Handelsblad: “Spannend, nerdy, lief en grappig.” Spannend vond ik het helaas zeker niet. Nerdy, lief en grappig? Ja, ja en ja! Dit boek stond al op mijn lijstje, maar dan ergens onderaan. Toen zag ik het boek liggen in de boekhandel van Utrecht Centraal, voor maar €10,-  en kon het niet laten liggen. Terwijl ik nog een ander boek aan het lezen was, kon ik het niet laten om hier aan te beginnen. De recensies die ik had gelezen waren zeer positief en lovend. Dit boek heeft me erg verrast. Het was inderdaad een grappig en lief boek, met name door het interessante personage Don. We lezen het verhaal vanuit Don, geschreven in de ik-vorm. Er wordt niet veel uitgesproken dat hij inderdaad autistisch is, maar het wordt gekenmerkt door heel zijn doen en laten. Alles neemt hij letterlijk. Mensen beschrijft hij met leeftijd en een geschatte BMI (om de lichaamsbouw te beschrijven). De tijd neemt hij tot op de minuut precies en hij zet zich regelmatig voor schut vanwege zijn onhandige sociale vaardigheden, of eigenlijk het gebrek aan deze vaardigheden. Dan komt Rosie in zijn leven. Zij is op zoek naar haar biologische vader. Samen gaan ze naar hem op zoek. Hoewel Rosie ook maar niks gemeen heeft met de vrouw waar Don naar op zoek is, krijgt hij steeds meer gevoelens voor Rosie die hij niet kent. Dit is zowel heel lief en grappig om te lezen. Het is een luchtig boek, gemakkelijk om te lezen, je lacht af en toe hardop, maar zoals ik al eerder benoemde miste ik wat spanning in het verhaal. Jammer, maar toch zeker een aanrader om te lezen!
De opvolger is Het Rosie Effect, deze staat nu op mijn lijstje.