DE WATERVALLEN VAN IJSLAND DEEL 2

In deel 1 schreef ik al over 4 bekende watervallen in IJsland die een bezoekje waard zijn. In dit deel beschrijf ik de 5 watervallen die ik persoonlijk het meest indrukwekkend of mooi vond. Overigens zijn alle watervallen, zowel uit deel 1 als deel 2 te voet heel goed bereikbaar vanaf de parkeerplaats. Meestal is het nog geen 5 minuten lopen. Sommige watervallen liggen wat verder van de ringweg af, maar zijn goed bereikbaar via een verharde weg of grindweg. Je hebt geen 4WD nodig.

Gullfoss

Gullfoss De gouden waterval is misschien wel de meest bezochte en populairste waterval van IJsland.Gullfoss Hij ligt langs de Golden Circle route en wordt daarom ook veel bezocht tijdens dagjestochten vanuit de hoofdstad Reykjavik (ongeveer 1,5 – 2 uur rijden). De waterval valt in 2 delen naar beneden en beide delen staan haaks op elkaar. Het bovenste deel is 11 meter hoog en het onderste deel valt zo’n 21 meter naar beneden in een ravijn, samen dus zo’n 32 meter hoog. Rond deze grote waterval zijn verschillende uitzichtpunten en halverwege is een rotplateau en kun je redelijk dichtbij komen. Bij zonlicht is er regelmatig een regenboog in de nevel te zien.

Dettifoss

Selfoss

Dettifoss en Selfoss In een grijs maanlandschap liggen deze 2 watervallen, samen met de Hafragilsfoss (deze Dettifoss en Selfossheb ik niet bezocht). Het water lijkt vuil, het kleurt grijs door het vulkanisch as dat wordt afgevoerd. Vanaf een afstandje heb je al een heel goed uitzicht over Selfoss. Ga eerst deze bekijken en daarna pas zijn grote broer Dettifoss. Selfoss is zo’n 11 meter hoog en 100 meter breed. Van Dettifoss, ook wel de doodswaterval, werd ik een beetje bang. Toch wilde ik het wel wagen om dichtbij te komen. Je staat echt oog in oog met de kracht van de natuur. Dit is de krachtigste waterval van Europa. Zijn breedte is 100 meter en de hoogte 44 meter. Per seconde valt er bijna 200 kubieke meter water naar beneden! Door deze enorme kracht kun je niet zien dat hij ‘maar’ 44 meter hoog is, hij lijkt oneindig in een ravijn te storten. Trek je regenkleding aan en neem een goede handdoek voor je camera mee! Poets je lens tussen kiekjes door!

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss Deze waterval ligt in het zuiden van IJsland, vlakbij Skógafoss en bij de ringweg en is Seljalandsfossmisschien wel de leukste waterval van IJsland. Niet alleen ligt hij mooi in het landschap, maar je kunt via een pad achter de waterval doorlopen! Het pad is glibberig door de nevel, dus trek stevige schoenen aan. Het laatste deel van het pad is een beetje moeilijker begaanbaar, maar eigenlijk goed te doen. De hoogte van de waterval is zo’n 65 meter.

Skogafoss

Skógafoss Deze ligt zo mooi in het landschap, omringt door felgroen mos en gras. Al vanaf de ringweg Skogafosskun je hem zien liggen. De hoogte is 62 meter en hij is 25 meter breed. Aan de voet is een campingplaats, als je ’s ochtend je tent uit komt is het eerste wat je ziet de Skógafoss. Wij verbleven in een hotel op loopafstand. Door het groene landschap gaat de waterval over in een mooie rivier. Je kunt langs de rivier lopen en redelijk dicht bij de voet van de waterval komen. Trek ook bij deze regenkleding aan! Aan de zijkant van de waterval is een steile trap naar boven (nog best een zware klim) met boven aan een plateau. Daar kun je de waterval over de rand zien vallen en bij helder weer heb je een prachtig uitzicht! Dit waren de posts over de watervallen van IJsland. Later zal ik nog meer reistips over IJsland plaatsen.

Leave a Reply