DE WATERVALLEN VAN IJSLAND DEEL 1

IJsland, het land van vulkanen, geisers en…watervallen! IJsland heeft de perfecte omstandigheden voor het vormen van watervallen in haar mooie landschap: hoogteverschillen, veel neerslag, rivieren en gletsjers. IJsland telt daarom wel meer dan 1000 (!) watervallen (de hele kleintjes mee gerekend). In deze post schrijf ik over de watervallen die je gezien moet hebben als je in IJsland bent, die zeker de moeite waard zijn. Ze liggen verspreid door het land, dus je moet wel heel wat kilometers reizen om ze allemaal te zien, but it’s worth it! Het IJslandse woord voor waterval is trouwens foss.

Dynjandifoss

Dynjandifoss (of Fjallfoss)
De eerste grote waterval die ik in IJsland gezien heb en die was meteen indrukwekkend. DynjandiDeze ligt in het westelijke fjordengebied, een heel eind rijden van de ringweg af, maar het is zeker een bezoekje waard. Vanaf de weg doemt hij ineens op. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar de voet van de waterval. Onderweg kom je kleinere watervallen tegen. De Dynjandifoss valt trapsgewijs, als een soort taart, naar beneden. Boven is hij 60 meter breed en aan zijn voet is hij 100 meter breed. Hij wordt ook wel donderaar of bergwaterval genoemd. Bij de parkeerplaats is een campingplek, maar de vraag is of je kunt slapen met het bulderende geluid van Dynjandi.

Godafoss

Goðafoss
Oftewel: waterval van de goden. Deze ligt in het noorden van IJsland, op de route van de Godafossringweg tussen het stadje Akureyri en het bekende meer Mývatn. Het is een mooie waterval, wel een wat kleinere. Hij is zo’n 30 meter breed en 12 meter hoog. Je kunt vrij dichtbij komen. Trek wel goede schoenen aan want de grond is nat en rotsachtig, maar het is goed te doen. Via een brug kun je aan de andere kant komen, waar het meestal minder druk is, omdat de meeste toeristen aan de kant van de weg blijven. Vanaf de brug heb je mooi zicht op een kleinere waterval in de kolkende rivier.

Hengifoss

Litlanesfoss

Hengifoss en Litlanesfoss
De hangende waterval en zijn kleinere broertje stroomafwaarts. Vanaf de Hengifoss en Litlanefossparkeerplaats is  het zo’n 2,5 kilometer lopen naar Hengifoss (bergopwaarts), met soms wat zwaardere stukken. We hadden heel veel geluk met het prachtige weer, veel zonneschijn en een helder uitzicht op de omgeving. Dus het is een prachtige wandeling bij mooi weer. Hengifoss is met zijn 118 meter hoog de op 1 na hoogste waterval van IJsland. Helemaal aan de voet kun je niet komen, tenzij je een gevaarlijk stukje wandeling er achter aan wilt doen. Dit hebben wij niet gedaan. Onderweg naar boven kom je eerst Litlanesfoss tegen, deze valt zo’n 30 meter naar beneden, tussen basaltzuilen, wat dit weer een bijzondere waterval maakt.

Leave a Reply