BOEKENLIJST: NOG TE LEZEN

Op dit moment is er zoveel dat ik wil lezen, dat ik het niet meer kan bijhouden, dus heb ik een lijst voor mezelf gemaakt, mijn ‘nog te lezen’ lijst (in random order). Sommige van deze boeken heb ik al ooit gelezen (of misschien wel twee keer), maar wil ik zo graag nog een keer lezen. Het voordeel is dat ik vaak vergeet hoe een verhaal afloopt. Dat is een voor- en een nadeel. Belangrijke stukken uit een verhaal blijven hangen, het einde niet. Soms zijn boeken gewoon te goed om ze niet nog een keer te lezen. Maar des te meer een reden om die heerlijke boeken nogmaals te lezen.

Paula Hawkins – Het Meisje in de Trein *check* 
RacMeisje in de treinhel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven ooit was. Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat  ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

Graeme Simsion – Het Rosie Effect
Rosie effectHet Echtgenote Project is met succes afgerond:Don en Rosie zijn getrouwd en wonen in New York. Nu staat hen een nieuwe uitdaging te wachten:Rosie is zwanger. De autistische Don stort zich met een grondige toewijding op alles wat te maken heeft met baby’s. Binnen de kortste keren is hij een expert, maar door zijn ongewone manier van doen komt hij in de problemen. Daarnaast is Don vastbesloten het huwelijk van Gene en Claudia te redden. Ook moet hij Lydia, de maatschappelijk werkster die hem in de gaten houdt na een akkefietje in de speeltuin, te vriend zien te houden. Don heeft het zo druk dat hij het belangrijkste bijna vergeet:hij dreigt Rosie kwijt te raken op het moment dat zij hem het meest nodig heeft.

Peter James – Doodsimpel
doodsimpel
Michael Harrison gaat bijna trouwen. Zijn vrienden besluiten hem eens flink te grazen te nemen en verzinnen een sinistere grap. Op zijn vrijgezellenavond voeren ze Michael dronken, waarna ze hem achterlaten in een doodskist met een fles whisky en een walkie talkie. Maar wanneer de vrienden wegrijden om Michael een paar uur flink te laten zweten, krijgen ze een fataal ongeluk…Niemand weet waar Michael is, ook Michael zelf niet, die langzaam ontwaakt uit zijn roes…Met nog maar drie dagen te gaan voor de bruiloft wordt hoofd-inspecteur Roy Grace ingeschakeld…

Joyce Maynard – Mijn Zusje *check*
Mijn zusje
Wanneer enkele jonge vrouwen worden vermoord en het niet lukt om de moordenaar te vinden, moeten twee zusjes lijdzaam toezien hoe hun vader, de politieagent die belast is met het onderzoek, langzaam doordraait en het huwelijk van hun ouders uiteenvalt. Pas dertig jaar later weet de oudste zus, die altijd naar de moordenaar is blijven zoeken om haar vader van alle blaam te zuiveren, de dader op te sporen. Hiermee komt onverwachts een diep begraven familiegeheim aan het licht.

Joyce Maynard – Een Lang Weekend
Een lang weekendDe dertienjarige Henry woont met zijn moeder Adele in een slaperig Amerikaans stadje. Vrienden heeft hij niet, en zijn vader ziet hij alleen op zaterdagavond als hij verplicht moet eten met diens nieuwe gezien. Hoe hij ook zijn best doet, Henry weet dat hij met al zijn grapjes en zijn goedbedoelde ‘echtgenoot voor een dag’-coupon zijn labiele moeder niet gelukkig kan maken. Dat verandert allemaal op de dag voor Labor Day, als een geheimzinnige gewonde man Henry aanspreekt en om hulp vraagt. De daaropvolgende dagen leert Henry een aantal waardevolle levenslessen:de beste manier om een honkbal te werpen, het geheim van een perfecte taartbodem, de adembenemende pijn van jaloezie, de macht van verraad en het belang om het geluk van anderen – en dan vooral van degenen die we liefhebben – boven onszelf te plaatsen. En de wetenschap dat echte liefde de moeite van het wachten waard is.

Sophie Jackson – Stuk van Jou *check* 
Stuk van jouKat Lane was negen jaar oud toen haar vader voor  haar ogen werd vermoord. Nu, vijftien jaar later, komt ze haar belofte aan hem na om iets voor de maatschappij te betekenen. Dat doet ze door les te geven aan gedetineerden in een New Yorkse gevangenis. Op deze manier hoopt ze ook eindelijk haar angst voor criminelen te overwinnen. Wesley Carter is een van haar leerlingen. Hij is gevaarlijk, grappig en geheimzinnig. Kat raakt geïntrigeerd. Ze wil weten wie de echte Carter is, voorbij zijn intimiderende voorkomen. Hoe verder ze gaan, hoe moeilijker het wordt om hun verboden gevoelens voor elkaar te negeren.

Jax Miller – Mijn Naam is Vrijheid
mijn naam is vrijheidFreedom Oliver leeft in een klein stadje in Oregon en probeert zo min mogelijk op te vallen. Twintig jaar geleden is ze gearresteerd voor de moord op haar man en sloot ze een deal met de FBI waarbij ze werd gedwongen haar kinderen af te staan voor adoptie. Sindsdien leeft ze onder getuigenbescherming. Als ze hoort dat haar dochter wordt vermist, is Freedom vastbesloten haar te vinden. Haar impulsieve plan leidt haar terug naar demonen uit haar verleden en de geheimen van de familie die haar kinderen heeft geadopteerd.

 Michelle Jackson – Drie Nachten in New York
drie nachten in new yorkEve gelooft niet in de prins op het witte paard. Als directeur van datingbureau Just for Coffee is ze van mening dat het juiste zoekprofiel en een gezonde bankrekening voldoende moeten zijn om de ware te vinden. Het lot lijkt daar echter niet mee eens te zijn. Nicky, een alleenstaande moeder, is voor het eerst in haar leven in New York en ze heeft maar een doel: shoppen! Maar ze vindt veel meer dan ze zocht. Rachel heeft even een time-out van haar gespannen huwelijk nodig en ze grijpt haar bezoekje aan New York meteen aan om haar knappe broer Connor te bezoeken. Een vakantieliefde is het laatste waar ze op zit te wachten. Tot ze sexy Alex ontmoet, die achter het duistere geheim komt waar ze al jaren mee rond loopt. Haar zekere, veilige leven in Dublin komt in gevaar…Van de High Line tot SoHo en van de Boathouse tot Chelsea – de magie van New York verandert hun levens voorgoed!

Michelle Jackson – Een Kus in Havana
kus in havanaEmma, Louise en Sophie zijn zussen en hebben veel gemeen. Als Emma van haar pas overleden man twee tickets naar Cuba ontvangt, die hij vlak voor zijn dood gepost moet hebben, is ze verrast en geroerd. Ze besluit Sophie mee te nemen in zijn plaats. Terwijl haar zussen in de Caribische zon liggen, hunkert Louise thuis naar haar ex-geliefde Jack. Totdat een toevallige ontmoeting met haar verloren grote liefde haar alles even doet vergeten. Op Cuba ontmoet Emma intussen de Che Guevara-lookalike Felipe. Bedwelmd door salsamuziek, rumcocktails en zwoele tropische nachten probeert Emma de nare tijd achter zich te laten, niet beseffend dat Sophie gebukt gaat onder een groot geheim, en al helemaal niet wetend waar die ene kus met Felipe in Havana allemaal toe kan leiden…

Sara Gruen – Water Voor de Olifanten
Water voor de olifantenWanneer zijn ouders om het leven komen, sluit Jacob Jankowski zich aan bij een rondreizend circus. Een wonderbaarlijke wereld vol spanning, verdriet, woede en passie, met zijn eigen bizarre wetten, zijn eigen manier van leven en zijn eigen manier van sterven. Een wereld die voor Jacob een toevluchtsoord en een nachtmerrie tegelijk zal worden. Hij neemt de verzorging op zich van Rosie, de olifant die door de circusdirecteur is binnengehaald als de nieuwe attractie die het circus voor de ondergang moet behoeden. Het probleem is alleen dat Rosie niet reageert op commando’s en dat ze niet een kunstje lijkt te beheersen. Als Jacob verliefd wordt op Marlena, de betoverend mooie ster van het paardennummer – en de echtgenote van August, de charismatische, maar wrede dierentrainer – lijken zijn dagen in het circus geteld.

Julia Heaberlin – Black Eyed Susans 
black eyes susansTessa is pas 17 als ze door een seriemoordenaar wordt meegenomen en, als hij denkt dat ze dood is, in een graf gedumpt. Ze leeft echter nog net genoeg om te zien dat zij dat graf deelt met twee andere meisjes. Die meisjes zijn helaas al dood. Tessa wordt op het nippertje gevonden, de moordenaar wordt gepakt en vanwege onder andere Tessa’s verklaring krijgt hij de doodstraf. Maar dan. Zeventien jaar later. Tessa is getrouwd, heeft een dochter van veertien en is kunstenaar. De moordenaar staat op het punt de doodstraf te ondergaan als een activiste het voor elkaar krijgt dat er opnieuw naar de zaak zal worden gekeken. Tessa’s wereld, die toch al niet zo’n rustige was, staat nu helemaal op zijn kop. Ze heeft namelijk het gevoel dat de echte moordenaar nog los rondloopt, omdat hij ‘Black Eyes Susans’ onder haar raam plant…en dat doet hij al zeventien jaar.

Kristina Jones, Celeste Jones & Juliana Buhring – Kinderen van de Hemel
kinderen van de hemelKristina, Celeste en Juliana zijn geboren in een sekte – The Children of God. Maar hun ervaringen stonden wel heel ver weg van begrippen als liefde en vergeving. Vanaf hun derde jaar werden de drie zusjes gedwongen tot seksuele relaties. Ze mochten niet naar school, moesten de straat op om te bedelen en werden meedogenloos geslagen. In dit boek beleven ze opnieuw hun ervaringen – hoe zij overleefden en toen ontsnapten aan een sekte die de levens en onschuld van duizenden levens heeft gekost.

Gillian Flynn – Duisternis
duisternisLibby Day was zeven toen haar moeder en twee zusjes werden vermoord. Libby getuigde tegen haar broer Ben, die werd veroordeeld voor de slachtpartij. Vijfentwintig jaar later is het genootschap de ‘Kill Club’ nog altijd geobsedeerd door de zaak en overtuigd dat Ben niet de moordenaar is. Door Libby te vragen naar details van die dag worden de gebeurtenissen door Libby herbeleefd. Stukje bij beetje komt de onvoorstelbare waarheid naar boven…

Gillian Flynn – Teerbemind
TeerbemindWind Gap: een broeierig gehucht in het diepe zuiden van Amerika. Een plaats waar het ‘oude geld’ nog regeert, maar zich schoorvoetend mengt met het ‘gewone’ volk. Waar bijna elke tiener aan de drugs is, en de helft van de inwoners in dezelfde fabriek werkt. Het dorp waar Camille Preaker opgroeide, en waar ze nooit meer naar terug wil keren. Maar als juist hier twee jonge meisjes op gruwelijke wijze worden vermoord, moet Camille erheen om verslag te doen voor haar krant.

 

Sebastian Fitzek – Passagier 23
passagier 23Politiepsycholoog Martin Schwarz heeft tijdens een vakantie op het cruiseschip Sultan of the Sea zijn vrouw en zoontje verloren. Niemand heeft ooit kunnen ophelderen wat er tijdens die noodlottige reis is gebeurd en Martin blijft achter als een mentaal wrak. Hij heeft zich voorgenomen nooit meer een voet op een cruiseschip te zetten, totdat hij vijf jaar later een mysterieus telefoontje krijgt van een oudere dame die beweert meer van de verdwijning te weten. Martin gaat terug naar het gewraakte schip en komt op het spoor van een verdwenen gewaand meisje dat is teruggekeerd naar de Sultan – samen met de teddybeer van zijn zoontje.

David Nicholls – Wij
wijDouglas Peterson wordt midden in de nacht door zijn vrouw Connie gewekt met het bericht dat ze hem wil verlaten. Hun zoon Albie gaat na de zomer het huis uit om te studeren en zij vindt dat het de hoogste tijd is om te scheiden, nu hun ouderlijke taak erop zit. Douglas houdt van zijn vrouw en het vooruitzicht van een leven alleen jaagt hem angst aan. Maar hij heeft nog een kans. Er staat nog een familievakantie gepland, een Europese rondreis langs steden als Parijs, Barcelona en Amsterdam. Hij besluit dat dit de trip van hun leven moet worden: de vakantie die hen weer nader tot elkaar zal brengen, waarin hij het respect van zijn zoon en de liefde van zijn vrouw terugwint. De hotels zijn geboekt, de tickets gekocht, de route uitgestippeld. Wat kan er nu in hemelsnaam nog misgaan?

Jojo Moyes – Een Leven Na Jou
een leven na jouNa zes heftige maanden met Will geleefd te hebben, is Lou Clark niet langer een doorsnee persoon met een doorsnee leven. Maar als een bizar ongeluk haar dwingt terug bij haar familie in te trekken, heeft ze het gevoel dat ze weer net zo vastgeroest zit als voor Will haar leven overhoop haalde. In een poging zichzelf te dwingen uit haar veilige wereldje te stappen, meldt ze zich aan voor een groepscursus rouwverwerking. Haar medecursisten – vooral de aantrekkelijke Sam – helpen haar een nieuw perspectief te vinden. Tot iemand uit Wills verleden haar leven binnen stormt en opnieuw alles anders blijkt dan ze dacht. Kan Lou zich opnieuw uitvinden terwijl het lijkt of de hele wereld zijn best doet om haarzelf, haar familie en Wills familie vast te houden in het verleden?

Ransom Riggs – De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine
miss peregrine 1Jacob, een zestienjarige jongen, dacht dat de verhalen van zijn grootvader over een huis voor bijzondere kinderen verzinsels waren. Maar als hij met zijn vader op vakantie gaat naar het eiland waar al deze verhalen zich afspeelden, ontdekt hij de ruïne van mevrouw Peregrine’s huis voor bijzondere kinderen. Als Jacob de ruïne verkent, wordt duidelijk dat de kinderen misschien meer waren dan alleen bijzonder. Misschien waren ze ook gevaarlijk en woonden ze daarom zo afgelegen. En wat is er met de kinderen gebeurd?

Ransom Riggs – Omhulde Stad (De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine 2)
miss peregrine 21940. Nadat Jacob en zijn nieuwe vrienden ter ternauwernood van Miss Peregrine’s eiland ontsnapt zijn moeten ze Londen, de eigenaardige hoofdstad van de wereld, zien te bereiken. Onderweg ontmoeten ze nieuwe bondgenoten, een hele menagerie van eigenaardige dieren en staan hen onverwachte verrassingen te wachten.

Ransom Riggs – Bibliotheek der Zielen (De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine 3)
miss peregrine 3De tijd loopt af voor de Bijzondere Kinderen. Met een loslopende gek en hun geliefde juffrouw Peregrine nog steeds in gevaar, worden Jacob Portman en Emma Bloom gedwongen de gedurfde reddingsactie op touw te zetten. Ze reizen door een door oorlog verscheurd landschap, ontmoeten nieuwe bondgenoten en komen tegenover grotere gevaren dan ooit te staan. Zal Jacob de held zijn die de andere Bijzonderen denken dat hij is?

Linwood Barclay – Dicht Bij Huis
dicht bij huisPromise Falls is niet de soort buurt waar een gezin thuis wordt doodgeschoten. Maar dat is precies wat er met de Langleys gebeurt op een warme zomeravond en niemand is geschokter dan de aangrenzende buren Jim en Ellen Cutter. Ze zagen elkaar af en toe bij een barbecue en hun zoon Derek was bevriend met Adam, de zoon van de Langleys. Maar hoe goed kenden ze elkaar eigenlijk? Dit is wat Jim Cutter zich nu afvraagt en de antwoorden die hij vindt zijn niet erg geruststellend. Promise Falls blijkt meer geheimen te herbergen dan iemand kon vermoeden. Jim hoeft alleen maar naar zijn eigen huis en naar zijn vrouw Ellen te kijken en hij weet dat niet alles is wat het lijkt. Maar wat deed hun zoon in het huis van de Langleys op de avond dat ze werden vermoord? De angst dat de moordenaar dichterbij is dan gevreesd, blijkt niet ongegrond als er meer doden vallen…

Linwood Barclay – Vrees Het Ergste 
vrees het ergsteDe ergste dag uit het leven van Tim Blake begint met het koken van een ei voor zijn dochter Sydney. Ze logeert de hele zomer bij hem en heeft een vakantiebaantje bij het hotel in de buurt. Wanneer Sydney die dag na haar dienst niet thuiskomt, denkt Tim dat ze met vrienden op stap is. Wanneer ze haar telefoon niet opneemt gaat hij zich zorgen maken. Het wordt steeds later en hij raakt in paniek. En wanneer de manager van het hotel nog nooit van Sydney gehoord blijkt te hebben, raakt zijn leven in een vrije val. Wat deed Sydney elke dag als ze kennelijk niet naar het hotel ging? Was er iets dat ze niet aan haar vader kon of mocht vertellen? In zijn wanhopige zoektocht naar Sydney is er een dubieuze geruststelling:Sydney kan niet dood zijn, want een aantal zeer louche types is ook naar haar op zoek…

Linwood Barclay – Kijk Niet Weg
kijk niet wegJournalist David Harwood neemt zijn vrouw en baby, Ethan, mee naar een amusementspark in New York. Terwijl David een ijsje koopt, rent zijn vrouw in blinde paniek naar hem toe en zegt dat Ethan verdwenen is. Het koppel gaat apart van elkaar op zoek naar de baby en wanneer David achter een man met een wandelwagen aan gaat, ontdekt hij dat Ethan ongedeerd is. Maar de zorgen zijn nog niet weg of David ontdekt dat zijn vrouw plots verdwenen is. David is ongerust en omdat zijn vrouw aan depressies lijdt, is daar alle reden toe. David vreest dat zijn vrouw een aantal onbezonnen en onherroepelijke fouten begaat. De surveillance camera’s geven echter aan dat Davids vrouw nooit op het amusementspark is geweest…

Linwood Barclay – Geloof Je Ogen *check*
geloof je ogenThomas Kilbride heeft een obsessie met Streetview op internet. Door zijn schizofrenie verlaat hij zelden zijn huis, maar via Whirl360.com reist hij zonder de deur uit te gaan. Hij prent elke straat in zijn geheugen en bestudeert elk adres dat op zijn computerscherm verschijnt. Maar dan valt zijn scherpe blik op een verontrustende weerspiegeling in een raam. Het lijkt een vrouw die wordt vermoord. Zijn broer Ray wil hem niet geloven, tot duidelijk wordt dat Thomas’ ontdekking hen beiden in gevaar heeft gebracht…

Linwood Barclay – Het Ongeluk
het ongelukDe crisis slaat overal toe. Ook bij de Garbers in Milford: Glens aannemersbedrijf heeft sterk te lijden en Sheila volgt een avondcursus om als boekhouder te kunnen werken. Maar op een avond komt ze maar niet thuis. Glen wordt steeds ongeruster. Hij kan niet gaan zoeken omdat hun achtjarige dochter boven ligt te slapen. Dan krijgt hij te horen dat een auto-ongeluk, haar en twee anderen het leven heeft gekost…en de politie zegt dat het Sheila’s schuld was. Verbijsterd en ongelovig gaat Glen zelf op onderzoek uit. Hij stuit al snel op gevaarlijke geheimen en illegale activiteiten in hun idyllische buurtje. Achtervolgd door moordenaars wordt Glen gedwongen zelf de wet naar zijn hand te zetten om zijn vrouw te wreken en hun dochter te beschermen.

Linwood Barclay – Een Tik op het Raam
een tik op het raamSinds de tragische dood van hun zoon zijn privédetective Cal Weaver en zijn vrouw uiteengedreven, beiden verscheurd door verdriet. Tijdens een nachtelijke hoosbui vraagt een tienermeisje Cal om een lift. Hij weet dat het voor een veertiger geen goed idee is om daarop in te gaan, maar hij stemt toch toe. Dat is zijn eerste grote fout. Door zijn beslissing belandt Cal in een nachtmerrie vol pijn en verdenkingen. Er is iets grondig mis in Griffon. Er zijn teveel geheimen, te veel leugens en doofpotten. Cal besluit ze een voor een bloot te leggen. Dat is zijn tweede grote fout.

Linwood Barclay – Geen Veilige Plek *check*
geen veilige plekSommige huizen ga je gewoon niet binnen, zelfs niet als het je eigen huis is. Terry en Cynthia Archer ondergingen met hun gezin een vreselijke beproeving die hun bijna het leven kostte. Zeven jaar later zijn die spanningen nog steeds voelbaar. Cynthia’s demonen maakten bijna een einde aan hun relatie, daarom woont ze apart van haar man en dochter Grace, die puberaal reageert op de overbezorgdheid van haar ouders. Als de opstandige Grace haar vriend een vreemd huis in volgt, heeft dat verstrekkende gevolgen. De onberekenbare crimineel die ooit hun leven redde, hernieuwt het contact en Terry moet verder gaan dan ooit om zijn gezin te redden…

Karin Slaughter – Een Lichte Koude Huivering *check*
lichte koude huiveringOp de campus van een universiteit vinden drie studenten de dood. Vermoed wordt dat ze zelfmoord hebben gepleegd, maar de omstandigheden zijn zeer geheimzinnig. Terwijl kinderarts en lijkschouwer Sara Linton de lichamen onderzoekt, wordt haar hoogzwangere zus Tessa door een onbekende aangevallen. Sara’s ex-man Jeffrey Tolliver leidt het onderzoek en dat brengt de nodige spanningen tussen hen teweeg. Ook oud-rechercheur Lena Adams is bij de zaak betrokken. Sinds haar ontslag bij de politie werkt ze als bewaker op de campus. Ze weet meer van de zaak dan ze Jeffrey, die haar immers heeft ontslagen, wil vertellen. Boos en gekwetst doet Lena haar eigen onderzoek en begeeft zich daarbij op zeer gevaarlijk terrein.

Karin Slaughter – Onzichtbaar
onzichtbaarHet politiebureau van het stadje Grant County wordt opgeschrikt door een gewelddadige gijzeling. Sara Linton en politie-chef Jeffrey bevinden zich onder de gijzelaars, samen met een paar kinderen die net een rondleiding kregen door het bureau. Detective Lena heeft haar werk juist die dag hervat en stelt haar leven in de waagschaal om de gijzeling te beëindigen. Maar in haar ijver brengt ze de anderen juist in gevaar.

Karin Slaughter – Trouweloos
trouweloosEen wandeling in de bossen krijgt een sinistere wending als inspecteur Jeffrey Tolliver en kinderarts Sara Linton op het lichaam van een meisje stuiten dat met aarde is bedekt. Ze ziet eruit alsof ze zich letterlijk is doodgeschrokken. Als Sara het lichaam onderzoekt, ontdekt ze iets gruwelijks, iets dat zelfs Sara schokt. Detective Lena Adams, bekwaam maar zwaar op de hand, wordt van vakantie teruggeroepen om met het onderzoek te helpen. Al snel leidt het spoor naar een naburige plaats, een geïsoleerde gemeenschap en een huiveringwekkend geheim. 

Karin Slaughter – Triptiek 
triptiekWanneer politierechercheur Michael Ormewood wordt opgepiept om naar de plaats delict bij het beruchte Grady Homes te gaan, wordt hij geconfronteerd met een van de bruutste moorden in zijn gehele carrière: Aleesha Monroe wordt badend in het bloed in het trappenhuis gevonden. Haar lichaam is verschrikkelijk toegetakeld. De moord is des te schokkender wanneer blijkt dat het gaat om een nieuw geval uit serie vergelijkbare misdaden. Het Georgia Onderzoeksbureau wordt ingeschakeld en Ormewood is gedwongen samen te werken met speciaal agent Will Trent van het Arrestatieteam, een man die hij bij voorbaat al niet mag. Maar dan, vierentwintig uur later, komt het geweld angstaanjagend dichtbij in zijn eigen achtertuin. Alles wijst erop dat het raadsel van Monroe’s dood verstrengeld is met een verleden dat niet met rust gelaten wil worden. 

Karin Slaughter – Onaantastbaar
onaantastbaarDetective Lena Adams ligt met verwondingen in een vervallen ziekenhuis in Georgia en is de enige getuige van een wrede moord waarbij een vrouw onherkenbaar werd verminkt. Honderdvijfentwintig kilometer verderop hoort haar baas Jeffrey Tolliver dat Lena is gearresteerd. Zijn vrouw – kinderarts en lijkschouwer Sara Linton – heeft haar handen vol aan haar eigen problemen nadat ze is aangeklaagd voor nalatigheid, maar werkt desondanks mee aan de bizarre en gruwelijke moordzaak. Lena was een aantal dagen eerder teruggekeerd naar de plek waar ze te midden van racisme, woede en moord was opgegroeid. Ze belandde daarbij opnieuw in handen van haar gewelddadige ex-vriend, een neonazi die haar nu zelfs vanuit de gevangenis nog in zijn macht houdt. Uiteindelijk zijn Sara en Jeffrey de enigen die Lena kunnen bevrijden uit het web van leugens en geweld waarin ze verstrikt is geraakt. 

Karin Slaughter – Versplinterd
versplinterdAbigail Campano heeft in haar lange huwelijk geleerd om geweld en bedrog te accepteren. Maar als ze bij thuiskomt wordt geconfronteerd met een insluiper die haar dochter gegijzeld houdt, komt er een ongekende kracht in haar boven. Een kracht die de insluiper fataal wordt…Will Trent, speciaal agent van het criminele arrestatieteam van Georgia, wordt aangesteld om het onderzoek te leiden. Maar al snel blijkt dat er meer op het spel staat dan Trent ooit had kunnen vermoeden. 

Karin Slaughter – Genesis
genesisNa de gruweldaad die haar leven in Grant County totaal heeft verwoest, is Sara Linton naar Atlanta gevlucht. Daar probeert ze haar leven weer richting te geven. Ze werkt in het ziekenhuis, waar op een dag een zwaar mishandelde jonge vrouw met spoed wordt binnengebracht. Sara raakt in de ban van deze mysterieuze vrouw en gaat op onderzoek uit. Samen met FBI-agenten Will Trent en Faith Mitchell raakt ze vervolgens verwikkeld in een complexe zaak waarachter uiterst beklemmende en duistere geheimen schuilgaan, en die hun levens voor altijd zal veranderen. 

Karin Slaughter – Verbroken
verbrokenSara Linton vraagt Will Trent om hulp in Grant County bij het onderzoek naar de moord op een jonge vrouw. Maar zijn komst wordt niet door iedereen gewaardeerd. Wat houdt Lena Adams voor hem verborgen en wat had zij te maken met de dood van Jeffrey Tolliver? En waarom heeft Sara zijn hulp nodig bij het onderzoek? Terwijl het onderzoek vordert, doet Will rondvraag naar de feiten rond Jeffreys dood. De twee vrouwen naast hem zijn beiden vastbesloten de waarheid boven tafel te krijgen, waarbij Lena steeds meer onder druk komt te staan en Sara’s wantrouwen steeds groter wordt. Langzaam ontrafelt Will een zaak vol explosieve geheimen – en komt dicht bij een waarheid die dodelijk kan zijn. 

Karin Slaughter – Gevallen 
GevallenWat begint als een normale dag zal voor Faith Mitchell eindigen in een vreselijke nachtmerrie. In haar moeders huis wordt ingebroken, een onbekende man wordt dood gevonden en een gijzeling vindt plaats. En nergens een spoor van haar moeder…Faith gaat op onderzoek naar de overvallers van haar moeders huis. Waar waren ze naar op zoek, en waarom? En waarom is haar moeder verdwenen? Heeft haar moeders verleden ermee te maken? Jaren terug was zij het hoofd van een narcoticabrigade die werd opgedoekt vanwege corruptie, waarbij Faiths moeder werd vrijgepleit. Samen met Will Trent, Amanda Wagner en Sara Linton gaat Faith Mitchell op zoek naar de waarheid. Maar als ze op de verkeerde plek gaan zoeken, zullen ze hun eigen graf graven. 

Karin Slaughter – Genadeloos 
GenadeloosInspecteur Will Trent lijkt, gesterkt door zijn liefde voor Sara Linton, eindelijk afscheid te kunnen nemen van zijn verleden. Maar wanneer zijn collega Amanda Wagner bewust buiten het onderzoek naar de moord op een jonge studente houdt, beseft hij dat de gebeurtenissen uit zijn jeugd hem nooit met rust zullen laten. Will verricht zijn eigen speurwerk en keert daarvoor terug naar het weeshuis waar hij opgroeide. Daar treft hij onverwacht Amanda aan. De moord op de studente vertoont verrassende gelijkenissen met de eerste zaak die Amanda, destijds een van de eerste politievrouwen binnen het korps, ooit onder haar hoede had. Een zaak die direct verband hield met het geheim rond de geboorte van Will. Zowel Will als Amanda zullen de demonen uit hun verleden moeten verslaan om te voorkomen dat er zich in Atlanta een nog grotere ramp zal voltrekken. 

Karin Slaughter – Stille Zonde
Stille zondeWill Trent wordt voor een speciale opdracht uitgezonden als undercoveragent. Maar zijn onderzoek naar een drugsdealer loopt niet als verwacht en hij komt daardoor volledig alleen te staan. Vechtend tegen zijn eigen demonen kan hij niet terugvallen op de steun van Sara Linton, de vrouw van wie hij houdt, maar wie hij niet durft te vertellen dat hij zijn leven op het spel zet. Sara wordt opgeroepen wanneer een politieagent ernstig gewond is geraakt: haar stiefzoon Jared is in zijn eigen huis neergeschoten. Sara houdt Lena, Jareds vrouw, hiervoor verantwoordelijk: ze trekt al een leven lang problemen naar zich toe. Zonder het te weten raakt Sara betrokken bij dezelfde zaak als Will. Het duurt niet lang of het gevaar omringt het aan alle kanten.

Karin Slaughter – Verborgen
verborgenHet is de verraderlijkste zaak uit zijn carrière. Dat beseft Will Trent zodra hij het verlaten pakhuis in Atlanta binnengaat, en het dode lichaam van een ex-politieagent aantreft. Van het lijk lopen bloederige voetsporen weg die erop wijzen dat een ander, mogelijk vrouwelijk slachtoffer, is meegenomen…om vervolgens spoorloos te verdwijnen. Het pakhuis is eigendom van een beroemde basketbalspeler – een lokale held die de duurste advocaten heeft ingehuurd, en die een aanklacht wegens verkrachting heeft weten te ontduiken. Voor Will – en voor patholoog-anatoom Sara Linton – wordt het nog erger. Een vondst op de plaats delict onthult een verband met Wills ingewikkelde verleden…die gevolgen zullen zijn leven overhoop halen en ook dat van zijn dierbaren, zijn collega’s en de mensen op wie hij jacht maakt.

Karin Slaughter – Veroordeeld
veroordeeldAtlanta 1974, een gewetenloze seriemoordenaar heeft het voorzien op de agenten van het politiekorps in Atlanta en executeert in een korte periode vijf jonge mannen. Zijn laatste slachtoffer is Don, partner van agent Jimmy Lawson, die bij de aanslag ook gewond raakt. Politieagente Maggie Lawson heeft al snel door dat er iets niet klopt aan de verklaring van haar broer. Samen met nieuwkomer Kate Murphy onderzoekt Maggie uit welke hoek de dreiging precies komt waarbij de grootste strijd lijkt plaats te vinden binnen het netwerk van de politie zelf. Ondanks de seksistische vooroordelen van hun mannelijke collega’s bijten de vrouwen zich vast in de zaak en jagen hun enige bron verbeten na, totdat blijkt dat Kate zelf het eigenlijke doelwit van de moordenaar is…de meest geliefde prooi van de moordenaar is…

Karin Slaughter – Mooie meisjes
mooie meisjesEr is een vermist meisje op het nieuws, wat Claire Scott aan haar eigen zus doet denken, die twintig jaar geleden spoorloos verdween. Maar als Claire de waarheid over haar zus ontdekt, zal niets meer hetzelfde zijn…

 

Karin Slaughter – De Goede Dochter
goede dochterAchtentwintig jaar geleden: het zorgeloze leven van zusjes Charlotte en Samantha Quinn en hun ouders wordt wreed verstoord door een gruwelijke aanslag. Hun moeder verliest daarbij het leven en hun vader wordt nooit meer de oude. Achtentwintig jaar later: Charlotte – de klassieke ‘goede dochter’- is advocaat geworden, in de voetsporen van haar vader. Dan is ze getuige van een nieuwe aanslag, en de details van het misdrijf halen de herinneringen naar boven die ze zo lang heeft geprobeerd te onderdrukken. Want de schokkende waarheid wil niet langer begraven blijven.

Tess Gerritsen – De Chirurg

de chirurg’s Nachts dringt hij hun huizen binnen. Hij sluipt door de slaapkamers waar vrouwen liggen, nog onwetend van de verschrikkingen die hen boven het hoofd hangen. De precisie waarmee de moordenaar te werk gaat, duidt erop dat hij gestoord is. De kranten geven hem al snel de onheilspellende bijnaam De Chirurg. De enige aanwijzing waarover de politie beschikt, is een vrouw die het slachtoffer werd van een vrijwel identieke misdaad. Deze vrouw, Catherine Cordell, wist de aanrander neer te schieten, maar nu is er iemand die hem kopieert. 

Tess Gerritsen – De Leerling
de leerlingBoston wordt geteisterd door een reeks schokkende misdaden. Ze lijken het werk te zijn van een crimineel: seriemoordenaar Warren Hoyt, bijnaam De Chirurg. Maar die is onlangs achter de tralies beland, zodat de politie vermoedt dat het een van zijn bewonderaars is. Rechercheur Jane Rizzoli wil de moordende gek een halt toeroepen. Ze is ook vastbesloten een einde te maken aan de invloed van de opgesloten Hoyt op haar leven, maar houdt er geen rekening mee dat ze zelf het doelwit zou kunnen worden. 

Tess Gerritsen – De Zondares 
De ZondaresIn een afgezonderd klooster heeft een afschuwelijke moord plaatsgevonden. De beestachtige misdaad lijkt zonder motief en de nonnen in het klooster kunnen weinig hulp verschaffen bij het politieonderzoek. Patholoog-anatoom Maura Isles heeft schokkend nieuws: de twintigjarige zuster Camille was zwanger voordat ze werd vermoord. Terwijl oude geheimen aan het licht komen, leidt het speurwerk van Maura Isles onafwendbaar naar de kern van het mysterie, en ten slotte naar een verbijsterende onthulling over de identiteit van de moordenaar. 

Tess Gerritsen – Zustermoord
ZustermoordDokter Maura Isles ziet door haar werk als patholoog-autonoom meer lijken dan haar lief is, maar nooit eerder bood het slachtoffer van een moord zo’n angstaanjagende blik. Maura huivert wanneer ze op de autopsietafel het levenloze lichaam ziet dat als twee druppels water op haar lijkt…

 

Tess Gerritsen – Verdwijn
VerdwijnAls patholoog-autonoom Maura Isles een lijkenzak openritst, krijgt ze de schrik van haar leven. Het lijk opent de ogen. De nog levende vrouw wordt bliksemsnel naar het ziekenhuis overgebracht. Maar dan verandert wat een dode leek in iets dodelijks. Op koelbloedige wijze vermoordt ze een bewaker en gijzelt enkele personen, onder wie een zwangere patiënt: rechercheur Jane Rizzoli. Wie is deze gewelddadige vrouw en wat wil ze? Terwijl de uren van zinderende spanning doortikken, voegt Maura zich bij Jane’s echtgenoot, FBI-agent Gabriel Dean. Alleen Jane, in de val met de gewapende vrouw, bezit de sleutel tot het mysterie…

Tess Gerritsen – De Mefisto Club
de mefisto clubPECCAVI. Dit Latijnse woord is in bloed gekrast op de plek waar een jonge vrouw op nietsontziende wijze is vermoord: IK HEB GEZONDIGD. Het is bedoeld als kerstgroet en jaagt patholoog-anatoom Maura Isles en rechercheur Jane Rizzoli de stuipen op het lijf. Algauw brengen ze het slachtoffer in verband met de controversiële psychiater Joyce O’Donnell, lid van een sinistere groep die zich de Mefisto Club noemt. Op Beacon Hill wijden de aanhangers van de club zich aan de analyse van het kwaad. Kan het wetenschappelijk worden verklaard? Met behulp van mysterieuze religieuze symboliek proberen ze een verbijsterende theorie te bewijzen: Satan is onder ons. Maura en Jane raken verwikkeld in de angstaanjagendste zaak van hun carrière en gaan de confrontatie aan met een boosaardige vijand – wiens werk nog maar net is begonnen…

Tess Gerritsen – Het Aandenken
Het aandenkenAl jaren lang blijkt er een perfect geconserveerde mummie in een kelder van het Crispin Museum in Boston te liggen. De ontdekking ervan door de museumstaf is een opzienbarende vondst. Dan treft patholoog-autonoom Maura Isles een macabere boodschap in het lichaam aan, een bewijs dat dit ‘eeuwenoude’ reliek in feite een modern slachtoffer is. Voor Maura en rechercheur Jane Rizzoli is het forensisch bewijs onmiskenbaar. En als de resten van een andere vrouw in de verborgen nissen van het museum worden gevonden, wordt het duidelijk dat er een psychopaat rondwaart. Jane en Maura beginnen aan een race om dit gestoorde roofdier te stoppen voordat hij nog een aandenken kan toevoegen aan zijn gruwelijke verzameling…

Tess Gerritsen – Sneeuwval
SneeuwvalNadat patholoog-anatoom Maura Isles een medisch congres in Wyoming heeft bezocht, gaat ze samen met vrienden skiën. Maar hun auto komt in de bergen vast te zitten in de sneeuw. Als de nacht valt, zoekt de groep tijdens een sneeuwstorm haar toevlucht in het afgelegen dorp Kingdome Come. Daar lijkt iets ergs te zijn gebeurd: in twaalf griezelig identieke huizen staat het eten onaangeroerd op tafel en staan auto’s nog in de garages. De bewoners van Kingdom Come lijken echter in rook opgegaan. Maar voetstappen in de sneeuw verraden dat iemand Maura en haar vrienden bespioneerd. Een week later krijgt Jane Rizzoli in Boston het nieuws dat er in een ravijn in de buurt van Kingdom Come een verkoold lichaam is gevonden…

Tess Gerritsen – Het Stille Meisje
Het stille meisjeIn Bostons Chinatown wordt de hand van een vrouw gevonden. Op het dak van een gebouw ligt haar lijk met een bijna afgehakt hoofd. Er worden twee zilvergrijze haren op haar lichaam aangetroffen. Tijdens het onderzoek ontdekken rechercheur Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Maura Isles dat er nog meer brute moorden zijn gepleegd. Negentien jaar eerder vonden tijdens een schietincident in een restaurant in Chinatown vijf mensen de dood. Slechts een persoon overleefde die slachtpartij: een mysterieuze vrouw en een meester in de Chinese vechtkunst die en groot geheim met zich meedraagt. Nu is ze het doelwit van een onzichtbare vijand die meedogenloos toeslaat.

Tess Gerritsen – De Laatste Sterft
de laatste sterftDe levens van drie kinderen raken door extreem gruwelijke gebeurtenissen met elkaar verweven: eerst worden hun families vermoord, daarna hun pleeggezinnen. Ze blijven als enige overlevenden over. De kinderen worden in veiligheid gebracht op de streng beveiligde kostschool Evensong, een internaat voor zwaar getraumatiseerde kinderen dat is opgericht door leden van de Mefisto Club. Maura Isles vertrouwt de gang van zaken op de school niet en wil dat de zestienjarige Julian ‘Rat’ Perkins, die ze kent van een eerdere zaak en ook op Evensong verblijft, een ander onderkomen zoekt. Jane en Maura storten zich op het onderzoek naar de moorden op de families en zetten hun eigen levens op het spel om de kinderen te beschermen. Kunnen ze het gevaar op tijd afwenden?

Tess Gerritsen – Sterf Twee Keer
Sterf twee keerRechercheur Jane Rizzoli reist af naar Afrika om een macabere moord op een taxidermist te onderzoeken. Terwijl patholoog-anatoom Maura Isles zich buigt over het toegetakelde lichaam van de man, zoekt Jane uit of er een verband bestaat tussen deze moord en de tragedie die zich zes jaar eerder afspeelde tijdens een safari in Botswana.

 

Cody McFadyen – De Stilte van de Hel
de stilte van de helSmoky Barrett is een jonge, maar ervaren FBI-agente. Ze leidt CASMIRC, een speciale eenheid die zich bezighoudt met onderzoek naar seriemoordenaars. Smoky is tijdelijk met verlof. Haar man en dochtertje zijn vermoord door man achter wie zij aanzat. Met behulp van een psychiater probeert zij dit trauma te verwerken. Maar Smoky heeft nog een lange weg te gaan. Dan wordt het ontzielde lichaam gevonden van Annie Franklin, Smoky’s beste vriendin van vroeger. Ze neemt de zaak op zich. De moordenaar legt contact met Smoky. Hij beweert een afstammeling te zijn van Jack the Ripper. En hij daagt haar persoonlijk uit: zij moet hem tegenhouden, voordat er meer slachtoffers vallen…

Cody McFadyen – Het Gezicht van de Dood
het gezicht van de doodSarah is zestien jaar oud, bevindt zich op de plaats delict van een gruwelijke, drievoudige moord en houdt een pistool tegen haar hoofd gedrukt. Ze beweert dat ‘de vreemdeling’ haar adoptiegezin heeft vermoord, dat hij haar al haar hele leven achtervolgt en iedereen vermoordt van wie ze houdt. En dat niemand haar gelooft. En dat klopt, niemand gelooft haar. Tot nu toe…


Cody McFadyen – In het Duister

in het duisterIedere vrouw heeft wel een geheim dat zij aan niemand durft te vertellen. Niemand weet dat beter dan FBI-agente Smoky Barrett. Maar wat probeerde de jonge vrouw te verbergen die hoog in de lucht in een verkeersvliegtuig werd vermoord? En wat is de betekenis van het kruis dat in haar lichaam werd achtergelaten? Smoky en haar team openen de jacht op een seriemoordenaar die de diepste geheimen van zijn slachtoffers gebruikt om hen te vermoorden.

Cody McFadyen – Tijd om te Sterven
tijd om te stervenHij noemt zichzelf Dali en biedt zijn diensten aan mannen aan die van hun ‘lastige’ echtgenotes af willen. Voor een aanzienlijk geldbedrag zorgt hij ervoor dat de vrouwen spoorloos verdwijnen. Zijn aanpak is uiterst zakelijk – nauwkeurig, emotieloos, zonder enige mores – waardoor hij vrijwel geen aanwijzingen achterlaat. Sterker nog, Smoky en haar team hebben zelfs geen weet van Dali’s praktijken totdat hij een van zijn slachtoffers ‘aflevert’ op de stoep van de FBI. Maar waarom heeft deze vrouw het mogen overleven? En waarom wordt de FBI op het spoor van Dali gezet? Het zijn een paar van de vele raadsels die Smoky moet ontrafelen in haar jacht op een psychopaat die een spel speelt met regels die hij zelf geschreven heeft. 

Chelsea Cain – Hartzeer
hartzeerDetective Archie Sheridan kan de Beauty Killer niet vergeten. Zij heeft hem tien dagen lang bijna doodgemarteld, maar toen heeft ze Archie – niemand weet waarom – vrijgelaten en zichzelf aangegeven. Nu is hij verslaafd aan pijnstillers, vervreemd van zijn gezin en hij heeft hij een obsessie: Gretchen Lowell. Gretchen is slim, sexy, wreed en vals. Maar ze is ook een moordenares en zit gevangen. Archie moet een nieuwe zaak oplossen en heeft haar hulp nodig, om de dader te vangen zijn ziel te bevrijden. 

Chelsea Cain – Hartendief
hartendiefIn Forest Park ligt een dood meisje. Detective Archie Sheridan wordt opgeroepen. Twaalf jaar geleden, in ditzelfde park, begon zijn helse achtervolging van de extreem gewelddadige Gretchen Lowell, die nu veilig achter slot en grendel zou moeten zitten. Dan blijkt echter dat Gretchen zwaargewond in een ziekenhuisbed ligt. Ze heeft een gevangenenbewaarder uitgelokt haar te mishandelen, zodat ze kon ontsnappen uit haar cel. Om vervolgens niet alleen Archie maar ook zijn kinderen te bedreigen…

Chelsea Cain – Zondvloed
zondvloedPortland, Oregon. Het waterpeil van de rivier de Willamette, die dwars door de stad stroomt, staat gevaarlijk hoog. Niet alleen dreigt er het gevaar van een dijkdoorbraak, maar ook dat van een seriemoordenaar, die de straten van Portland onveilig maakt en ervan houdt zijn slachtoffers te zien verdrinken. Zelfs politieagenten zijn een mogelijk doelwit. Rechercheur Archie Sheridan en zijn eenheid gaan erachteraan, maar om de moordenaar te kunnen pakken moeten ze eerst het woeste water van de Willamette trotseren. 

Chelsea Cain – Wraak
wraakAan een boom in een park hangt het ontzielde en gevilde lichaam van een vrijwilliger in een opvanghuis voor onhandelbare tienermeiden. Als rechercheur Archie Sheridan naar het tehuis gaat, loopt hij een oude bekende tegen het lijf: Pearl. Archie is onmiddellijk op zijn hoede, want als hij Pearl tegenkomt, is een ontmoeting met kwelgeest Gretchen Lowell nooit ver weg. En inderdaad, vanuit haar cel zoekt Gretchen Lowell contact met hem. Ze beweert meer over de parkmoord te weten. Archie denkt dat ze bluft. Toch gaat hij naar haar toe…

Chelsea Cain – Verlangen
verlangenGretchen, de aartsvijand en ex-geliefde van rechercheur Archie Sheridan, heeft iets speciaals gepland voor diens verjaardag. Ze slaat toe tijdens Halloween, wanneer vele mensen verkleed gaan als de moordlustige Gretchen en alleen Archie de echte Beauty Killer herkent. Archie weet dat hij zich maar beter aan haar spel kan overgeven, maar Gretchen is gruwelijker en onvoorspelbaarder dan Archie ooit heeft gedacht.

Jodi Picoult – De Tweede Dochter
de tweede dochterAl voor haar dertiende heeft Anna talloze operaties ondergaan opdat de leukemie waaraan haar oudere zuster, Kate, al jaren lijdt, kan worden bestreden. Anna is geboren omdat haar beenmerg gebruikt kan worden voor Kate – een rol die ze nooit in twijfel heeft getrokken…tot nu toe. Zoals de meeste tieners begint Anna zich af te vragen wie ze werkelijk is. Dan neemt Anna een onvoorstelbare beslissing, die fatale gevolgen kan hebben voor de zus van wie ze houdt.

Lauren Groff – Furie en Fortuin *check*
Furie en fortuinLotto en Mathilde ontmoeten elkaar als ze 22 zijn. Ze zijn jong, verliefd en voorbestemd om grootse dingen te doen. Een decennium later is hun huwelijk nog steeds een bron van afgunst voor hun vrienden, maar niet alles is wat het lijkt en wanneer bepaalde waarheden aan het licht komen blijkt hun relatie meer gecompliceerd en opzienbarend dan wie ook had kunnen vermoeden. Een verrassende en emotionele exploratie van een bijzonder partnerschap, die de lezer lang zal bijblijven.

Hanya Yanagihara – Een Klein Leven *check*
Een klein levenVier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de knappe aspirant-acteur Willem, de flamboyante kunstenaar JB, beginnend architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, maar de overige drie mannen weten wel beter dan vragen te stellen over zijn verleden. De ambitieuze studenten worden succesvol en rijk, maar desondanks wordt de duisternis in Jude steeds groter. Zijn vrienden proberen zijn pijn te verlichten en in hoogleraar Harold vindt Jude een vaderfiguur. Maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Alex Garland – Het Strand
het strandIn een hotel in Bangkok krijgt Richard, een jonge reiziger, van een onbekende die diezelfde nacht zelfmoord pleegt, een kaart van een geheim strand, een aards Hof van Eden, dat op een niet toegankelijk Thais eiland moet liggen. Samen met een jong Frans stel gaat hij op zoek naar dit Shangri-La.

 

Kevin Wilson – De Familie Fang
de familie fangCaleb en Camille Fang wijden hun leven aan het maken van Kunst met een grote K. Maar als je als kunstenaar gewend bent om de werkelijkheid op de kop te zetten, is het lastig je kinderen op te voeden tot aangepaste individuen. Annie en Buster Fang hebben zo lang ze zich kunnen herinneren de hoofdrol gespeeld in de kunstwerken van hun ouders. Nu ze volwassen zijn, zijn ze nauwelijks in staat zich in de wereld staande te houden. En wanneer als misgaat is thuis de enige plek waar ze nog naartoe kunnen. Daar blijkt dat hun ouders hun magnum opus voorbereiden. Alle verhoudingen worden op scherp gezet: de Fangs moeten kiezen. Wat is belangrijker, de Kunst of het gezin?

Emma Cline – De Meisjes *check*
De MeisjesCalifornië, 1969. De veertienjarige Evie is sinds de scheiding van haar ouders neerslachtig en rusteloos. Aan het begin van de zomer maakt ze kennis met een groepje jonge vrouwen, die alles belichamen wat ze zelf zou willen zijn: zorgeloos, onafhankelijk en, voor alles, vrij. Ze raakt bevriend met de negentienjarige Suzanne, die zich zusterlijk over haar ontfermt. Eindelijk ziet iemand haar staan. Evie sluit zich aan bij de commune waar Suzanne woont, en net als de andere meisjes raakt ze al snel in de ban van diens charismatische maar meedogenloze leider. Langzaamaan maar onherroepelijk stevent de zomer af op een gewelddadige climax.

Astrid Holleeder – Judas:Een Familiekroniek *check*  
judas‘Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’ Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – wordt in een uitzending van RTL Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in. Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag. ‘Judas’ speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar een doel: hem levenslang geven.

Dave Eggers – De Cirkel *check*
de-cirkel
In ‘The Circle’ volgt Eggers protagoniste Mae Holland, die van de universiteit wordt geplukt om te werken voor de afdeling Customer Experience bij de internetgigant The Circle. Op het oog een Facebook, Google en Twitter. Aanvankelijk is ze verrukt over de mogelijkheden in het bedrijf en de geweldige faciliteiten die het aan zijn werknemers biedt. Toch ervaart ze ook een zeer hoge werkdruk. Ook voelt ze zich gedwongen haar persoonlijke leven te delen. ‘Geheimen zijn leugens’ en ‘Privacy is diefstal’, zijn de slogans van het bedrijf.

Kazuo Ishiguro – Laat Me Nooit Alleen 
laat-me-nooit-alleenDe 31-jarige Kathy kijkt aan het einde van de twintigste eeuw terug op haar schijnbaar idyllische jeugd op een afgelegen Engelse kostschool en de band die ze daar had met twee andere kinderen. Stukje bij beetje worden we ‘bijgepraat’ middels Kathy’s herinneringen, waardoor we samen met de tot elkaar veroordeelde hoofdpersonen het mysterie ontrafelen: waarom zijn ze afgesloten van de buitenwereld en waartoe zijn ze voorbestemd? 

 

Dan Brown – Het Bernini Mysterie *check*
bernini-mysterieProfessor Robert Langdon wordt naar CERN ontboden om een mysterieus symbool op de borst van een vermoorde wetenschapper te duiden. Hij legt verband met de Illuminatie, de machtigste terreurbeweging uit de geschiedenis, maar die bestaat al lang niet meer. Of toch? Dan onthullen de Illuminatie dat er een tijdbom in het Vaticaan verstopt is. Hun timing is perfect: de kerkleiders zijn bijeen om een nieuwe paus te kiezen en Rome wemelt van de pers. Om de bom te vinden doet men een beroep op Robert Langdon, wiens kennis van de Illuminatie tot het uiterste zal beproeft worden. De race tegen de klok leidt langs verborgen cryptes, verlaten kathedralen en gevaarlijke catacomben. Het spoort dat Langdon probeert te volgen is 400 jaar oud. Het slingert door Rome, naar een verlaten gewaande locatie die de enige hoop op de redding van het Vaticaan bevat.

Dan Brown – De Da Vinci Code
da-vinci-codeIn Parijs loopt professor Robert Langdon een afspraak mis met de conservator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man voordat hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar de werken van Da Vinci. Geholpen door een agente maakt Langdon zich uit de voeten en begint de speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van het Opus Dei. Want met name de katholieke kerk zit niet op de oplossing te wachten. Ondertussen zit de politie en de moordenaar hen op de hielen…

Dan Brown – Het Verloren Symbool
verloren-symboolProfessor Robert Langdon wordt onder valse voorwendselen naar Washington gelokt: het epicentrum van de wereldmacht en de stad met de grootste verborgen geheimen uit de geschiedenis. Na aankomst in het Capitool raakt hij volledig van slag door een telefoontje. Peter Solomon, vooraanstaand vrijmetselaar, filantroop en zeer goede vriend van Langdon, is ontvoerd en verkeert in levensgevaar. Solomons kidnapper wil maar een ding: dat Langdon de codes van het mysterieuze genootschap ontraadselt en de legendarische macht die daardoor vrijkomt aan de kidnapper overdraagt. Langdon kan niet anders dan het spel meespelen en raakt al snel verstrikt in een web van symbolen en enigma’s. 

Dan Brown – Inferno 
infernoIn het hart van Italië wordt Robert Langdon een beangstigende wereld binnengetrokken gecentreerd rond een van de meest blijvende en mysterieuze literaire meesterwerken ooit: Dante’s Inferno. Tegen deze achtergrond strijdt Langdon tegen een vreesaanjagende tegenstander en worstelt met een ingenieus raadsel dat hem een landschap van klassieke kunst, geheime gangen en futuristische wetenschap binnenleidt. 

 

Donald Ray Pollock – Al Die Tijd de Duivel
al-die-tijd-de-duivelEen getormenteerde oorlogsveteraan, een echtpaar dat moordend rondtrekt en een smeerlap van een predikant. En te midden van deze personages, in een godvergeten Ohio, zwerft Arvin rond, een weeskind dat opgroeit tot een goedhartige maar gewelddadige man die geleerd heeft voor zichzelf op te komen.

 

 

Donald Ray Pollock – De Hemelse Tafel
de-hemelse-tafel Het is 1917, op de grens van Georgia en Alabama. De broers Cane, Cob en Chimney Jewett leven in diepe armoede en worden onder de duim gehouden door hun tirannieke en godvrezende vader Pearl. Als hij onverwachts sterft trekken ze, geïnspireerd door een pulpromannetje, eropuit om rijk en beroemd te worden. Het loopt vrijwel meteen verschrikkelijk uit de hand, en allerhande wilde verhalen beginnen de ronde te doen. De broers zouden moordenaars zijn en bankrovers, de succesvolste uit de geschiedenis. Achtervolgd door de autoriteiten en premiejagers laten ze een spoor van moord en verderf achter op weg naar een vreedzaam stadje in het zuiden van Ohio.

Michael Robotham – De Verdenking *check*
verdenkingEen vroegere patiënt van psycholoog Joseph O’Loughlin wordt dood aangetroffen in Londen. O’Loughlin verdenkt een van zijn patiënten van de moord en assisteert de politie aanvankelijk bij het onderzoek. Al snel wordt O’Loughlin echter zelf als verdachte gezien. Nadat een tweede moord ook in zijn richting wijst, slaat de psycholoog op de vlucht en gaat zelf op onderzoek uit. Op de hielen gezeten door de politie doet O’Loughlin schokkende ontdekkingen. Het perfecte leventje van O’Loughlin brokkelt langzaam af en kan alleen nog gedeeltelijk hersteld worden als hij de politie kan voorblijven in zijn zoektocht naar de werkelijke dader…

Michael Robotham – Het Verlies
VerliesPolitie-inspecteur Vincent Ruiz ontsnapt op een haar na aan de dood. Op een avond vissen zijn collega’s hem meer dood dan levend uit het koude water van de Theems. Ruiz kan zich niet herinneren wat hij daar te zoeken had. Zijn enige aanwijzing is een foto die hij bij zich droeg, een foto van een meisje dat drie jaar geleden verdween. Hoewel de vermeende dader achter slot en grendel zit, werd Mickeys lichaam nooit gevonden. Ruiz denkt dat ze nog steeds in leven is en dat hij op de avond van zijn ongeluk Mickey probeerde vrij te krijgen. Waarom anders liggen er diamanten met een waarde van 2 miljoen in zijn kast?

Michael Robotham – Gebroken 
GebrokenKlinisch psycholoog Joseph O’Loughlin wordt op zijn eerste werkdag als professor geconfronteerd met een tragische gebeurtenis. Voor zijn ogen springt een naakte vrouw van een hoge brug haar dood tegemoet. Vlak voor ze springt zegt ze nog: ‘Je snapt het niet.’ De politie is er van overtuigd dat het zelfmoord is, maar niet veel later krijgt Joe bezoek. Het is de tienerdochter van de vrouw. Het meisje weigert te geloven dat de moeder van de brug is gesprongen; ze zou nooit zelfmoord plegen en had bovendien hoogtevrees. Joseph wil haar wel geloven, maar heeft de vrouw zelf zien springen. Wat heeft haar tot deze wanhopige daad aangezet? Welke stem? Welke donkere kracht?

Michael Robotham – Boetedoening 
BoetedoeningPsycholoog Joseph O’Loughlin wordt op een nacht opgeroepen wanneer zijn dochters beste vriendin Sienna Hegarty als vermist opgegeven. Joe vindt het meisje onder een boom, besmeurd met bloed en niet in staat om te praten. Het lichaam van Sienna’s vader wordt gevonden in haar slaapkamer, vermoord. Ondanks het overtuigende bewijs blijft Joe geloven in Sienna’s onschuld en hij verdiept zich in de zaak. Zijn onderzoek leid hem naar een wereld van seksueel misbruik, chantage, rechtszaken en politieke intriges. Samen met zijn oude vriend, de voormalige politie-inspecteur Vincent Ruiz, komt Joe achter de naam van de dader. Dan begint de wanhopige zoektocht naar de man die jarenlang ongestraft de vreselijkste misdaden wist te plegen.

Michael Robotham – De Afrekening
AfrekeningOud-politiecommissaris Vincent Ruiz wordt in Londen door een geslepen dievegge van enkele dierbare bezittingen beroofd. Ontstemd over zijn eigen naïviteit gaat hij naar haar op zoek, maar als hij haar uiteindelijk gevonden heeft, moeten ze samen vluchten voor hun leven. Financieel specialist Daniela Garner werkt in opdracht van de VN in Irak, waar ze op enorme sommen geld stuit die naar onbekende bankrekeningen het land uit worden gesmokkeld. Richard North, een Londense topbankier, lijkt de sleutel te bezitten die de ogenschijnlijke losstaande zaken met elkaar verbindt, maar hij blijkt spoorloos verdwenen.

Michael Robotham – Zeg Dat Het Je Spijt
Zeg dat het je spijtEen echtpaar wordt tijdens een sneeuwstorm bruut vermoord in een boerderij. Daar woonde ooit Tash, een van de twee meisjes die drie jaar geleden spoorloos verdwenen. Een verwarde jongen die stemmen meent te horen wordt opgepakt door de politie. Hij vertelt dat hij die nacht een meisje heeft gezien dat achtervolgd werd door een sneeuwman. O’Loughlin, hij lijdt aan Parkinson, aarzelt nog eens binnen te dringen in de huiveringwekkende gedachtewereld van een crimineel.

Michael Robotham – Door Mijn Ogen 
Door mijn ogenMarnie Logan heeft regelmatig het gevoel dat ze bekeken wordt: een warme adem in haar nek, een schaduw vanuit een ooghoek. Maar sinds kort staat haar leven stil. Haar man Daniel wordt vermist en Marnie kan niet bij zijn bankrekening, waardoor ze haar gezin niet kan onderhouden. Radeloos en depressief zoekt ze hulp bij klinisch psycholoog Joe O’Loughlin. Joe raakt ongerust wanneer hij Daniels grote rode boek – een collage van foto’s, anekdotes en interviews over Marnies leven – ontdekt. Dit boek was ooit bedoeld als verjaardagscadeau, maar leidt nu tot een schokkende ontdekking. Iedereen die Marnie ooit op wat voor manier dan ook kwaad heeft gedaan, heeft dat zwaar moeten bekopen. En Joe zou wel eens de volgende kunnen zijn.

Michael Robotham – Sluit Je Ogen
Sluit je ogenEen moeder en haar dochter worden dood gevonden in een boerderij. Een is meerdere malen neergestoken en de ander ligt erbij als Doornroosje wachtend op haar prins. Met tegenzin schetst Joe O’Loughlin, terwijl een voormalig student zichzelf ‘Mindhunter’ noemend, de politie in gevaar brengt door gegevens te lekken aan de media.

 

Terry Hayes – Ik Ben Pelgrim *check*
Ik ben Pelgrim_VE_140x215.inddPelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek. Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkt jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

Mark Z. Danielewski – Het Kaartenhuis 
kaartenhuisZe zouden helemaal opnieuw beginnen. Maar wanneer een jonge familie haar intrek neemt in een huis op Ash Tree Lane ontdekken ze dat er iets vreselijk mis is. Hun huis is aan de binnenkant groter dan aan de buitenkant. Veel, veel groter. Een blinde oude man, een jonge bediende in een tattoowinkel, en een krankzinnige vrouw die rondwaart in de zalen van een psychiatrische inrichting…ze vertellen het verhaal van een familie die wordt geconfronteerd met een constant veranderende reeks gangen in hun huis, totdat ze uiteindelijk oog in oog komen te staan met de verschrikkelijke duisternis die in het binnenste verborgen zit.

Gregory David Roberts – Shantaram
shantaram‘Shantaram’ speelt zich af in de krioelende onderbuik van Bombay. Lin ontsnapt uit een Australische gevangenis en reist met een vals paspoort naar India. Daar ontmoet hij de betrouwbare gids Prabaker en raakt hij bevriend met de filosofisch ingestelde maffiabaas Khader Khan en de ongrijpbare, uitdagende Karla. Met hun steun en bescherming begint hij een kliniek in de krottenwijken, waarin hij omringd wordt door een kleurrijke gemeenschap van verstotelingen en een nieuw leven probeert op te bouwen.

 

Jane Harper – De Droogte
de droogteAl twee jaar teistert droogte het plattelandsstadje Kiewarra. Het land verdort, het vee sterft. Men is de wanhoop nabij. De spanning wordt ondraaglijk als drie leden van een gezin dood worden aangetroffen. Luke Hadlers zelfmoord – nadat hij zijn vrouw en zesjarige zoontje van het leven beroofde – laat iedereen verbijsterd achter. Aaron Falk keert terug naar het stadje waar hij opgroeide om de begrafenis van zijn vroegere beste vriend bij te wonen. Hij raakt daar tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek naar de dramatische zaak. Als de vragen zich beginnen op te stapelen en het wantrouwen groeit, wordt Falk gedwongen de gemeenschap onder ogen te komen die hem twintig jaar heeft verstoten.

Joël Dicker – De Waarheid over de Zaak Harry Quebert *check*
harry quebertNew York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om op zoek te gaan naar de werkelijke toedracht rond de dood van Nola. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

Karen M. McManus – Een van ons Liegt *check* 
een van ons liegtDe zeventienjarige Simon Kelleher heeft Bayview Highs roddel-app ontwikkeld. Hij kondigt groots aan dat hij sappige nieuwe verhalen over vier populaire medescholieren gaat onthullen. Maar dan sterft hij onverwacht voor hun neus. Bronwyn, Cooper, Addy en Nate – het brein, de atleet, de prinses en de crimineel van de school – zijn het onderwerp van Simons roddels en veranderen in verdachten zodra bekend wordt dat zijn dood geen ongeluk was. Wie is er te vertrouwen? Wie van hen is schuldig? Ieder van hen heeft iets te verbergen. Ieder van hen zou het gedaan kunnen hebben, om te voorkomen dat de roddels op de app onthuld zouden worden. En een van hen liegt.

Cara Delevigne – Spiegel *check*
spiegelDe zestienjarige Red, Leo, Rose en Naomi horen er niet echt bij op school. Het leven is niet bepaald gemakkelijk voor hen, maar de muziek brengt hen samen en ze hebben hoge verwachtingen van hun band, Mirror, Mirror. Tenminste, tot Naomi bewusteloos uit de Theems wordt gehaald en in coma in het ziekenhuis terecht komt. De politie doet het af als een mislukte zelfmoord, maar is dat wel zo? Terwijl Naomi in coma ligt, probeert Red achter de waarheid te  komen. Een zoektocht die Reds hele wereld op zijn kop zet en een aantal duistere geheimen aan het licht brengt. Hoe goed kennen ze Naomi eigenlijk – en elkaar? Niets zal ooit meer zo zijn als het was, want een versplinterde spiegel kan nooit meer worden gemaakt.

Daniel Cole – Ragdoll
ragdollEen lichaam van zes verschillende aan elkaar genaaide lichaamsdelen wordt in het appartement tegenover dat van rechercheur Wolf gevonden. Wie heeft deze gruwelijke lappenpop gecreëerd? Terwijl Wolf samen met zijn collega’s Baxter en Edmunds achter de identiteiten van de zes slachtoffers probeert te komen, krijgt Wolfs ex-vrouw een lijst toegestuurd met zes namen en zes data waarop deze mensen zullen worden vermoord. En Wolfs naam staat erop, als laatste. De Lappenpopmoordenaar heeft het vonnis bepaald. Wolf zal sterven op 14 juli. Zullen de rechercheurs Wolfs leven kunnen redden?

Sarah Pinborough – Wat Jij Niet Ziet *check* 
wat jij niet zietLouise is een alleenstaande moeder. Tijdens een zeldzaam avondje uit ontmoet ze een man en valt als een blok voor hem. De maandag daarop ontmoet ze haar nieuwe baas, David. De man uit het café, die getrouwd blijkt te zijn en die zegt een fout te hebben begaan. Dan ontmoet Louise Adele, de vrouw van David. De twee raken bevriend en Louise leert een hele andere kant van David kennen. Er lijkt iets goed mis in hun huwelijk. Louise wil weten wat…

Jay Asher – 13 Reasons Why
13 reasons whyAls Clay Jensen thuiskomt ligt er een vreemd pakketje met zijn naam erop voor de deur. In dat pakketje vindt hij een aantal cassettebandjes, gemaakt door Hannah Baker – zijn klasgenoot en eerste liefde – die twee weken eerder zelfmoord heeft gepleegd. Hannah legt op de bandjes uit dat er dertien redenen zijn waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Clay is een van die redenen. Als hij naar de bandje luistert zal hij uitvinden waarom. De hele nacht luistert Clay naar de bandjes – en wat hij ontdekt veranderd zijn leven…voor altijd!

Marieke Nijkamp – 54 Minuten *check*
54 minuten10:00. Het hoofd van Opportunity, Alabama’s middelbare school beëindigt haar toespraak, waarin ze alle studenten verwelkomde bij een nieuw semester en hen aanmoedigde uit te blinken en te presteren. 10:02. De studenten staan op om het auditorium te verlaten en naar hun volgende klas te gaan. 10:03. De deuren van het auditorium gaan niet open. 10:05. Iemand begint te schieten. Het verhaal beslaat een tijdspanne van 54 hartverscheurende minuten, gezien vanuit vier verschillende perspectieven. De terreur heerst als de berekenende wraak van een student verandert in een ultiem overlevingsspel.

J.S. Monroe – Vind Mij *check*
vind mijRosa pleegde vijf jaar geleden zelfmoord, maar haar vriend Jar denkt nog elke dag aan haar. Sterker nog, hij is ervan overtuigd dat hij af en toe een glimp van haar opvangt. Hij ziet haar overal: in de menigte, op een roltrap, in een café…Wanneer Jar Rosa’s dagboek in handen krijgt, worden de raadsels rond haar dood alleen maar groter. Hij raakt er steeds meer van overtuigd dat zijn grote liefde nog in leven is, hoewel iedereen dit tegenspreekt en hem waarschuwt dat hij aan het doordraaien is. Dan ontvangt hij een smsje:’Ik moet je zien. Rosa.’ Jar hoopt nu eindelijk dat hij kan bewijzen dat zijn intuïtie het bij het rechte eind had, maar hij beseft niet dat hij aan het begin staat van een nog veel gevaarlijker avontuur.

Kate Hamer – Het Meisje in het Bos *check*
meisje in het bosOp Ruby’s dertiende verjaardag komt een wens van haar uit. Het echtpaar dat haar opvoedt blijken niet haar echte ouders te zijn. Dat betekent dat haar echte vader en moeder ergens anders zijn, en Ruby besluit dat ze niet zal rusten voor ze hen heeft gevonden. Ze loopt weg, het bos in, met alleen een koffer in haar hand. Als ze een stel andere kinderen ontmoet, broertjes en zusjes die alleen in het bos lijken te wonen, sluit Ruby zich bij hen aan. Maar is Ruby wel veilig? Wat is de waarheid, en wat niet? Wie probeert haar echt te helpen – en wie is gevaarlijker dan ze ooit voor mogelijk had gehouden?

S.J. Watson – Voor Ik Ga Slapen *check*
voor ik ga slapenChristine wordt ’s ochtends wakker in een vreemd bed, in een vreemd huis, naast een man die ze niet kent. Ze herinnert zich niets van wat er die nacht is gebeurd en besluit snel haar kleren aan te trekken en naar huis te gaan. Maar dan ziet ze zichzelf in de spiegel. Christine herkent zichzelf niet: ze is veel ouder dan ze dacht. De man vertelt haar dat hij Ben heet en dat ze al tweeëntwintig jaar getrouwd zijn. Dat ze in haar eigen huis is. En dat haar geheugen jaren geleden is aangetast door een ernstig ongeluk. Elke nacht als Christine gaat slapen worden haar herinneringen gewist. Elke ochtend opnieuw moet iemand haar vertellen wie ze is. Christine is volledig afhankelijk van Ben. Maar als ze op advies van haar dokter een dagboek gaat bijhouden, ontdekt ze dat Ben haar lang niet alles vertelt.

Liane Moriarty – Kleine Grote Leugens *check*
kleine grote leugens“Big Little Lies” volgt drie vrouwen op verschillende punten van verdriet. Madeline’s ex-echtgenoot en zijn nieuwe vrouw zijn naar haar kustplaats verhuisd, en hun dochter blijkt in dezelfde klas te komen als Madeline’s dochter. Ondertussen proberen Celeste en haar echtgenoot koning en koningin van de oudercommissie van de school van hun kinderen te worden, maar hoever willen ze daar in gaan? Dan komt Jane naar de stad en dat zou alles wel eens kunnen veranderen.

Liane Moriarty – Bijna Echt Gebeurd *check* 
bijna echt gebeurdSam en Clementine hebben een mooi, maar druk leven: twee jonge dochters, een verantwoordelijke baan voor Sam en de hectiek van een belangrijke auditie voor Clementine, die celliste is. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een complete conversatie vervangen. Maar hun vriendschap is gecompliceerd. Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver, en hun buren iedereen onverwachts uitnodigen voor een barbecue, zegt Clementine dan ook snel ja. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt haar een welkome afleiding. Twee maanden later vragen Clementine en Sam zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?

Suzanne Collins – De Hongerspelen
hongerspelen 1In de overblijfselen van een plek die ooit bekend stond als Noord-Amerika ligt het land Panem, een blinkende Capitool omgeven door twaalf afgelegen Districten. Elk jaar worden de Districten door het Capitool gedwongen om een jongen en een meisje in de leeftijd van 12 tot 18 te sturen om deel te nemen aan de Hongerspelen – een bruut en angstaanjagend gevecht op leven en dood. Deze spelen worden uitgezonden op televisie ter vermaak van heel Panem. Overleven is de tweede natuur van de 16-jarige Katniss Everdeen, die dagelijks een strijd levert om haar moeder en jongere zusje van eten te voorzien door stiekem te jagen en eten te verzamelen buiten de hekken van District 12. Wanneer Prim, haar zusje, de aangewezen strijder is voor de komende Hongerspelen, werpt Katniss zich op om haar plek in te nemen. Ze weet dat dit haar doodvonnis kan betekenen. Haar enige kans om te overleven, ligt in haar vermogen steeds de juiste afweging te maken. Kiest ze voor overleven of voor vriendschap? Voor de liefde of voor haar leven? Voor samen of alleen?

Suzanne Collins – De Hongerspelen 2: Vlammen
hongerspelen 2Hoe onwaarschijnlijk het ook is, Katniss Everdeen heeft de jaarlijkse Hongerspelen gewonnen, samen met haar medestrijder Peeta Mellark. Maar ze hebben de overwinning behaald in weerwil van het Capitol en de wrede regels die er gelden. Katniss en Peeta zouden dolgelukkig moeten zijn, want ze zijn voor de rest van hun leven zeker van roem en rijkdom voor hunzelf en hun familie. Maar er gaan geruchten over een opstand in verschillende Districten. Tot hun schrik worden Katniss en Peeta door hun overwinning het symbool van die opstand. Het Capitool is kwaad en het Capitool wil wraak.

Suzanne Collins – De Hongerspelen 3: Spotgaai
hongerspelen 3Katniss heeft de Hongerspelen voor de tweede keer gewonnen. Maar nu ze uit de bloederige arena gekomen is, is ze nog niet veilig. Het Capitool is woedend en wil wraak. Wie zou de prijs moeten betalen? Juist: Katniss, voor de tweede keer. En bovendien heeft president Snow duidelijk gemaakt dat het voor niemand anders veilig is op de koop toe. Niet haar familie, niet haar vrienden, niet de mensen van District 12…

Joelle Charbonneau – De Test
Test 1De jonge, ambitieuze Cia Vale is tot haar vreugde een van de uitverkorenen om deel te nemen aan de Test: een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de koloniën van het Verenigde Gemenebest geselecteerd worden. Zij die slagen voor de Test hebben de wereld aan hun voeten liggen en zullen klaargestoomd worden tot toekomstige leiders van hun land. Vol goede moed, maar met waarschuwingen van haar vader in haar achterhoofd, vertrekt Cia naar de hoofdstad, waar de Test zal plaatsvinden. Als blijkt dat de inhoud van de diverse beproevingen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterste van de kandidaten vraagt, ontstaat er een onderlinge strijd tussen de deelnemers. Kan Cia de mensen die het dichtst bij haar staan wel echt vertrouwen, of is niets wat het lijkt?

Joelle Charbonneau – De Test 2: De Studie
Test 2Malencia Vale heeft in deel 1 van de Test-trilogie de spannende en uitputtende testen van het Verenigde Gemenebest overleefd en is nu een van de twintig uitverkorenen die mogen studeren aan de universiteit. Hoewel haar klasgenoten leven in een gelukzalige roes omdat hun herinneringen aan de gruwelen van de Test zijn gewist, knaagt aan Cia een onzekerheid over de toekomst. Wat is er waar van het verhaal dat ze zichzelf hoorde vertellen op de Transit Communicator? Achterdochtig geworden, probeert Cia meer informatie te verzamelen over de universiteit, het Test-comité en haar medeleerlingen. Ondertussen moet ze er natuurlijk ook voor zorgen dat ze niet opvalt in de groep. Wanneer ze tot de ontdekking komt dat de afluister- en spionagepraktijken niet gestopt zijn na haar toetreden tot de universiteit, en dat de selectie voor verschillende studierichtingen veel weg heeft van de Test is ze vastberaden de waarheid te ontdekken. Zelfs als ze daarmee haar vrienden en familie mogelijk in gevaar brengt. Langzaam vervagen haar eigen grenzen op zoek naar de waarheid, want falen is geen optie…

Joelle Charbonneau – De Test 3: Het Examen
Test 3Malencia Vale wil een einde maken aan het wrede systeem en de vuile spelletjes van de Test. De toekomst van het Verenigde Gemenebest hangt aan een zijden draadje. Het land staat aan de vooravond van een burgeroorlog waarin de rebellen het opnemen tegen de wrede en doortrapte leiders van het land. Cia, getalenteerd student aan de universiteit, weet te veel, in ieder geval van de schokkende waarheid achter de Test. Maar ze kan het niet alleen. Dit is haar kans om recht te doen, in praktijk te brengen waarvoor ze heeft getraind. Maar wie zal haar volgen? Op de campus waar achter elke hoek gevaren en leugens schuilen, moet Cia de levens van de mensen van die ze houdt riskeren en gokken op de loyaliteit van haar klasgenoten. Klasgenoten die stuk voor stuk bewezen hebben dat ze niet te vertrouwen zijn. De inzet is hoger dan ooit – een toekomst geregeerd door angst of hoop.

M.J. Arlidge – Iene Miene Mutte
Iene Miene Mutte Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden. Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden…

M.J. Arlidge – Piep Zei de Muis
piep zei de muisInspecteur Helen Grace krijgt te maken met een angstaanjagende seriemoordenaar. In een leegstaand huis wordt een vermoorde man gevonden. Niet veel later wordt zijn hart bij zijn vrouw en kinderen bezorgd. Inspecteur Helen Grace weet dat hij niet het laatste slachtoffer zal zijn. Maar waarom is een gelukkig getrouwde man midden in de nacht zo ver van huis? De media hebben het over de omgekeerde Jack de Ripper: een seriemoordenaar die aast op vaders met dubbele agenda’s. Helen ziet de woede die uit de moorden spreekt. Wat ze niet voorziet is hoe labiel de dader is – of wat haar tijdens het werk aan deze zaak allemaal nog te wachten staan.

M.J. Arlidge – Pluk een Roos
pluk een roosEen jonge vrouw wordt wakker in een koude, donkere kelder. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen, of door wie ze is ontvoerd. En dat is pas het begin van haar nachtmerrie. In de buurt wordt het lichaam van een andere jonge vrouw gevonden. Ze is nooit opgegeven als vermist, en haar familie heeft zelfs gewoon sms’jes van haar ontvangen. Iemand heeft zich de afgelopen tijd voor haar uitgegeven. Inspecteur Helen Grace weet dat ze de dader zo snel mogelijk moet vinden. Die is niet alleen gestoord, maar ook slim en vindingrijk. Maar zodra Helen probeert uit te vinden wat de motivatie van de moordenaar is, start een bijna onmogelijke race tegen de klok…

M.J. Arlidge – Klikspaan
klikspaanInspecteur Helen Grace heeft zoiets nog nooit eerder meegemaakt: zes branden in vierentwintig uur, met twee doden en meerdere gewonden als gevolg. Dit moet opzet zijn, en het lijkt erop dat iemand de stad tot de grond toe wil laten afbranden. Grace doet met haar team onderzoek in de rokende puinhopen van de stad. Waar is de pyromaan die dit op zijn geweten heeft? Waarom maakt hij juist deze slachtoffers? Iedereen kan zijn volgende doelwit zijn. Een fout kan het einde van Helens carrière betekenen, en in steeds meer gebouwen breekt brand uit. Ondertussen moet Helen ook haar eigen demonen zien te verslaan.

M.J. Arlidge – Naar Bed, Naar Bed
naar bed naar bedHelen Grace heeft al genoeg persoonlijke tragedies meegemaakt, maar als het lijk van een bekende in een nachtclub wordt gevonden, komt het moordonderzoek opeens wel heel dicht bij haar eigen leven. Helen zwijgt in alle talen over haar connectie met het slachtoffer en werkt als een bezetene om de dader te vinden. Als er een tweede slachtoffer valt, wringt Helen zich in zo veel bochten dat alles op scherp komt te staan en ze een onmogelijke keuze moet maken. Vertelt ze over haar privéleven of besluit ze te liegen om de aandacht van zichzelf af te houden?

M.J. Arlidge – Wie Niet Weg Is
wie niet weg isHelen Grace was een van de beste rechercheurs van Southampton, maar nu zit ze zelf in de gevangenis, te midden van de moordenaars die ze daar zelf heeft doen belanden. Ze weet dat ze maar op een manier vrij kan komen: overleven totdat haar rechtszaak voorkomt en op de een of andere manier haar onschuld bewijzen. Maar dan wordt er een verminkt lichaam in de cel naast die van haar gevonden en vreest Helen voor haar eigen leven. Er loopt namelijk een moordenaar rond in de gevangenis en ze moet hem vinden, voordat ze het volgende slachtoffer wordt…

M.J. Arlidge – Klein Klein Kleutertje
klein klein kleutertjeHelen Grace is teruggekeerd naar Southampton nadat ze is vrijgekomen uit de gevangenis. Wanneer een vrouw dood wordt aangetroffen wordt gedacht aan een tragisch verkeersongeluk totdat Helen op de plaats delict tot het besluit komt dat het om een koelbloedige moord gaat. Ook een winkeleigenaar wordt gedood, zijn klanten werden ongedeerd achtergelaten. Het is aan Helen om deze moorden op te lossen vooraleer er meer slachtoffers vallen.