ANTWERPEN (BELGIË)

Blog 2

Antwerpen is een van de grotere steden van België. Het ligt dicht bij de grens met Nederland en heeft, na Rotterdam, de grootste haven van Europa. Daarnaast heeft Antwerpen het wereldwijde handelscentrum in diamanten. De stad ligt aan de rivier de Schelde en heeft zo’n 510.000 inwoners. Antwerpen is goed te doen in een weekend. Mocht je graag ook nog musea en markten bezoeken, dan kan een klein weekje Antwerpen ook goed te doen zijn.

Vanuit Eindhoven is het zo’n 1,5 uur rijden naar Antwerpen, vanuit Amsterdam zo’n 2 uur rijden. Persoonlijk vind ik het fijn om met de trein te reizen naar Antwerpen. Het is zo’n 2 uur met de trein vanuit Eindhoven en meestel hoef je maar 1 keer over te stappen (Roosendaal of Dordrecht. De intercity vanuit Amsterdam rijdt rechtstreeks). Het centraal station van Antwerpen is meteen zo indrukwekkend! De inwoners van Antwerpen spreken goed Nederlands (Vlaams) en soms ook Engels en Frans. In de diamantenwijk, rond het centraal station, wonen veel orthodoxe joden. Zij zijn gekleed in traditionele kleding en zijn erg op zichzelf. Je zult ze niet in de stad/historisch centrum zien.

Centraal station Antwerpen

Openbaar vervoer
In de stad is er veel keus aan openbaar vervoer. Er zijn bussen, trams en er is een groot ondergronds metrostelsel, zoals in veel grote Europese steden. Als je door de stad loopt, heb je weinig last van deze trams en bussen (het is niet zoals in Amsterdam). Persoonlijk loop ik graag door steden, omdat je zo veel meer meekrijgt van het stadsleven en de gebouwen (en het is beter voor je!). De stad is ook niet te groot, je hoeft geen grote afstanden te lopen om alle hoogtepunten te zien. Mocht je niet willen lopen, dan kun je op veel plaatsen in de stad een fietsen huren. Deze staan op straat geparkeerd. Het is druk in de stad, met name op de Meir. Als deze mensen in de avonduren verdwenen zijn, zie je dat het best een vuile stad is, maar gelukkig is daar meteen de gemeente die de straten weer schoonmaakt.

Bekende gebouwen
Antwerpen heeft nogal wat indrukwekkende gebouwen, zoals ik al eerder benoemde het centraal station. Gebouwd in 1899 en heeft 3 verdiepingen (!) met trein- en metrosporen. De winkels aan de Meir zijn ook gevestigd in grote oude gebouwen (beetje in de stijl van Parijs, in mijn ogen). Het bekendste gebouw van Antwerpen is waarschijnlijk wel de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (aan de Handschoenmarkt). Deze werd gebouwd tussen 1352 en 1521 (169 jaar!), haar toren is 123 meter hoog. Andere bekende kerken/kathedralen zijn onder andere Sint-Jacobskerk (Lange Nieuwstraat 73) en St.Carolus Borromeuskerk (Hendrik Scienceplein 6). Vaak kost een bezoekje aan deze kerken entree. In Antwerpen mag je niet de Grote Markt overslaan met zijn stadshuis en de gildehuizen. Een leuk weetje is dat de Boerentoren/KBC-toren (Schoenmarkt 35) in het centrum de eerste wolkenkrabber op Europees vasteland was (1931).

Onze Lieve Vrouwekathedraal

St. Carolus Borromeuskerk

Gildehuizen op de markt

Other things to do
Er is genoeg te doen in de Belgische stad! Antwerpen heeft een stadsdierentuin (Antwerpen Zoo, Koningin Astridplein 20-26). Deze ligt pal naast het centraal station. Het opende in 1843 en is daarmee een van de oudste dierentuinen ter wereld! Aan de andere kant van het Koningin Astridplein ligt Aquatopia (Koningin Astridplein 7). Dit is een aquarium met zo’n 10.000 verschillende soorten vissen en reptielen. Naast de joodse wijk ligt het stadspark van zo’n 14 hectare groot (aan Van Eycklei), fijn voor een rustige wandeling. Als je ooit in Antwerpen bent, dien je eigenlijk ook een rondvaart over de Schelde te maken. Je kunt onder de Schelde doorlopen in een voetgangerstunnel. Deze Sint-Annatunnel is 572 meter lang en heeft nog de originele houten roltrappen uit de jaren 30. Aan de overkant zou je een mooie uitzicht hebben over de stad.
Aan de Schelde ligt ook het Steen (Steenplein 1), een burcht en meteen het oudste gebouw van Antwerpen (uit 1225). Mocht je nog wat extra tijd over hebben, is het wel interessant om door het zwaar bewaakte diamantencentrum te lopen, dit is meteen de joodse buurt met synagogen (rond de Hoveniersstraat en de Schapstraat). Antwerpen heeft verschillende musea, onder andere het Modemuseum (Nationalestraat 28), het Fotomuseum (Waalsekaai 47) en Museum aan de Stroom (MAS) (Hanzestedenplaats), maar het bekendste museum is misschien wel het Rubenshuis (Wapper 9-11), de voormalige woning van barokschilder Peter Paul Rubens (deze ligt begraven in de Sint-Jacobskerk). Hier zijn nu zijn schilderwerken te zien. Antwerpen heeft ook grote bioscopen en is daarom een populaire plaats om films te bekijken, ook door Nederlanders. In het centrum ligt het UGC Cinema bioscoop (Van Ertbornstraat 17) en buiten de stad ligt Kinepolis (Groenendaallaan 394). Dit is een grote bioscoop (24 zalen en per dag zo’n 80-90 voorstellingen!), die ik graag nog eens zou willen bezoeken!

Aquatopia

Het Steen

Shoppen
Misschien wel het leukste om te doen in Antwerpen: shoppen! Met name in de straat de Meir zijn de grote winkelketens te vinden. Deze straat verbindt het centraal station met het historisch centrum. Het heeft wel een beetje de winkels die wij hier ook hebben in de grote steden, maar dan veel groter! Houd je niet van drukte? Dan kun je beter ’s ochtends winkelen, tot zo’n 13.00 uur – 14.00 uur. Want later in de middag wordt het drukker, het is ook normaal om een kwartier in de rij te staan bij pashokjes. Persoonlijk vond ik de Travel Shop erg leuk (Schoenmarkt 16-18), maar ik houd dan ook echt van reiswinkels. Op de Meir vind je ook de Stadsfeestzaal, een enorm gebouw uit 1908 met daarin winkels. In 2000 is het helemaal afgebrand en opnieuw gebouwd. In 2007 opende het gebouw opnieuw. Misschien niet je smaak winkels, maar toch een kijkje waard! Op het balkon van La Place heb je goed zicht op heel de ‘feestzaal’.
Andere favoriete winkeltjes zijn toch wel onder andere Akotee (Melkmarkt 30) en omliggende winkeltjes. Zij hebben allemaal vrolijke hebbedingetjes en vintage. Hier kan ik heel lang rondkijken!

Travel Shop

Stadsfeestzaal

Vintage en hebbedingetjes

Eten en drinken
Als je in Antwerpen bent, mag je echt niet de terrasjes voorbij lopen. De leukste terrasjes zijn te vinden op de Groenmarkt, de Grote Markt en Handschoenmarkt. Met name de Groenmarkt is populair voor terrasjes. Op de Meir zit The Smallest Waffle Shop in the World, een piepklein wafelwinkeltje met elke dag verse wafels, deze zijn echt zo lekker! En natuurlijk de Belgische chocolade mag niet overgeslagen worden, met name rond de Handschoenmarkt zitten hele mooie chocolaterieën.
Voor lunch en diners kun je goed terecht op de Oude Koornmarkt en de Suikerrui. Daar vind je veel restaurants, voor ieders wat wils. Met name steakhouse, Aziatisch en Italiaans. Zelf heb ik heel goed gegeten bij Xaverius en bij de Italiaan Da Giovanni, hun pasta’s zijn heerlijk! Een druk, levendig restaurant waar het personeel in het Italiaans naar elkaar roept, terwijl de pizzabakker in de open keuken meezingt en danst op de Italiaanse muziek.
Ik volg graag tips op uit Lonely Planets en betreft betaalbare restaurants worden onder andere de volgende eetgelegenheden aangeraden: ’t Brantyser, Pelgrom, K Zeppos en Lombardia.

Chocolaterie

Xaverius

Overnachten
Zelf heb ik maar op 2 verschillende plaatsen overnacht. Niet op bijzondere plekken, maar wel hele centrale, betaalbare en eenvoudige plaatsen. Het Astoria Hotel (Korte Herentalsestraat 5) ligt in de diamantenwijk/joodse buurt, heel dicht bij het centraal station. Het hotel heeft ruime, schone kamers en een uitgebreid ontbijt. Het ligt echt heel centraal, maar ook in een zwaar bewaakte wijk, waardoor het wel eens voorkomt dat je ’s nachts wakker wordt van sirenes. Het TRYP by Wyndham Hotel in Antwerpen ligt ongeveer op 10-15 minuten lopen van het centraal station (Plantin en Moretuslei 136), een rustig hotel met schone kamers. De bedden vond ik echt heel goed in de dit hotel. Een nadeel is wel dat de gangen erg donker zijn en het ontbijt erg duur (€15,- p.p.). Dus gewoon ergens in de stad ontbijten of naar de enorme Delhaize supermarkt, die op een steenworp afstand ligt. Betaalbare tips uit de Lonely Planet: Enich Anders B&B, Hotel Postiljon en Katshuis.

Nog een aantal foto’s van Antwerpen:
Blog 1Blog 5Blog 6Blog 10Blog 11Blog 14Blog 16

 

 

2 Comments on ANTWERPEN (BELGIË)

  • Jolein
   mei 13, 2015 at 7:13 pm (5 jaar ago)

   Haha, die tip kregen we al eerder! Toch maar niet gedaan, toch bedankt voor de link, heb het even opgezocht!

   Beantwoorden

Leave a Reply