ALLERGISCHE RINITIS

hooikoorts

Wat is allergische rinitis?
Allergische rinitis zijn ontstekingsreacties van het neusslijmvlies door allergische reacties, bijvoorbeeld bij hooikoorts (seizoensgebonden) en huisstofmijt, haren en huidschilfers van dieren of bij allergie voor schimmels (niet-seizoensgebonden). Bij hooikoorts ben je allergisch voor pollen (stuifmeelkorrels) van bomen, planten of grassoorten. Tijdens warm, droog en winderig weer zijn de klachten meestal het ergst, omdat dan de pollen letterlijk door de lucht zweven. De niet-seizoensgebonden rinitis is meestal heftiger tijdens de koudere perioden, omdat het dan meestal vochtiger is in huis. Het is geen ernstige aandoening, maar wel een hele vervelende. Toch kun je iets doen om klachten te verminderen.

Wat gebeurt er in ons lichaam?
Eigenlijk is er iets mis in een deel van je immuunsysteem. Het lichaam reageert te heftig op lichaamsvreemde stoffen, als deze in het lichaam komen. Als deze lichaamsvreemde stoffen in ons lichaam komen, maakt ons lichaam zogenaamde IgE-antilichamen aan, om ons te beschermen. De mate daarin ligt aan je genen en aan de hoeveelheid blootstelling van de lichaamsvreemde stoffen. Deze antilichamen binden zich aan mestcellen in het neusslijmvlies en als deze antilichamen opnieuw worden blootgesteld, ontstaat er een reactie aan de oppervlakten van de mestcellen. Ze barsten open en dan komt er histamine vrij. Dit stofje geeft ontstekingsreacties.

Van welke verschijnselen kun je last krijgen?
Niezen
Jeuk aan je neus en/of gehemelte
Loopneus
Zwelling van de neusslijmvliezen (verstopte neus)
Oorpijn
Jeukende en/of tranende ogen
Kriebelhoest
Soms hoofdpijn
Soms benauwdheid
Vermoeidheid (vaak bij kinderen)

Wanneer kun je beter naar de huisarts gaan?
Als je erg veel last hebt van je klachten en vrij verkrijgbare medicijnen niet voldoende werken.
Bij benauwdheid en kortademigheid (kans op astma).
Bij ontstoken ogen.
Als de klachten aan 1 kant van je hoofd voorkomen.
Bij aanhoudende hoofdpijn.
Bij aanhoudende oorpijn.
Als je vermoeden hebt van hyperreactieve rinitis (als klachten voorkomen bij bijvoorbeeld tabaksrook, temperatuurverschillen, baklucht, verflucht, alcohol en lichamelijke inspanning).
Als kinderen voor het eerst de klachten hebben.
Als je wilt weten waar je allergisch voor bent.

Tips bij hooikoorts:
Wrijf niet in je ogen, maar spoel ze met lauw water of bet ze met koude kompressen.
Draag een zonnebril, zo komen pollen minder snel in je ogen.
Volg het hooikoorts weerbericht, bijvoorbeeld op http://www.allergieradar.nl .
Houd ramen en deuren gesloten, zet ze in ieder geval niet tegelijkertijd open.
Ga niet zelf grasmaaien.
Kies de juist vakantiebestemming, aan zee is de kans op klachten kleiner dan in het binnenland.

Tips bij huisstofmijtallergie:
Neem geen vloerbedekking, maar kies voor een gladde vloer.
Neem geen dikke gordijnen en meubels met dikke stof.
Zorg voor een goede ventilatie.
Zorg voor een droge lucht in huis.
Kies voor synthetisch beddengoed, knuffels en dergelijke.
Zorg voor gladde oppervlakten die gemakkelijk schoon te maken zijn.
Kom niet in de buurt van rokende mensen en rook zelf niet.

Tips bij allergie voor huisdieren:
Natuurlijk de minst leuke tip, maar breng de dieren ergens anders onder.
Zorg anders voor gladde vloeren, die gemakkelijk schoon te maken zijn.
Laat huisdieren zo min mogelijk binnen, laat ze vooral niet in de slaapkamer.
Borstel de dieren vaak.
Raak de dieren zo min mogelijk aan.
Was je handen na het aanraken van de dieren.

Vrij verkrijgbare medicatie:
Er zijn ontzettend veel middeltjes tegen allergische klachten op de markt. Apotheken werken met richtlijnen. Volgens de richtlijnen zijn antihistaminica de meest effectieve middelen.
Cetirizine of loratadine in tabletvorm: werkt meestal na 1 tot 2 uur en de werking houdt zo’n 24 uur aan. Deze kun je het beste gebruiken als er ook oogklachten aanwezig zijn. Als bijwerking kan er wel wat vermoeidheid optreden.

Welke invloed heeft voedsel op allergische rinitis?
Heeft jouw voeding invloed op hooikoorts en andere allergische klachten? Jazeker! Je lever zuivert je lichaam en zorgt dat histamine wordt uitgescheiden, juist dat stofje dat die vervelende allergische klachten veroorzaakt. Histamine komt ook voor in onze voeding. Dus als je veel histaminerijke voeding eet en je hebt allergische klachten, moet jouw lever heel hard werken om al die histamine af te breken. Het is beter om histaminevrije voeding te eten. Probeer histaminerijke voeding te vermijden of te minderen. Mensen met een goede weerstand zullen in het algemeen ook minder last hebben van allergische klachten, dus ook bij hooikoorts is een goede weerstand een groot voordeel!

Histaminerijke voeding:
Vlees/vis: gevogelte en kip, vis dat verpakt is (hele verse vis is meestal geen probleem), zeevruchten en schelpdieren, ei (kleine beetjes in gerechten is meestal geen probleem), verwerkte vleesproducten zoals boterhamworst en droge worsten.
Zuivel: verschillende kazen (hoe ouder de kaas, hoe meer histamine), yoghurt.
Groente/fruit: citrusvruchten, kersen, aardbeien, frambozen, bessensoorten, abrikozen, ananas, dadels, rozijnen/krenten, gedroogd fruit, augurken, spinazie, zuurkool, tomaten en tomaatproducten (pastasauzen, tomatenpuree, ketchup).
Kruiden/specerijen: kaneel, chilipoeder, kruidnagel, anijs, nootmuskaat, kerriepoeder, hete peper.
Overig: sojaproducten met gisten, chocolade (helaas), cacao, alcohol, azijn en producten met azijn, zoethout.
Toevoegingen aan voeding: tartrazine en andere kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen zoals sulfieten.

Kruisallergie.
Mensen met hooikoorts hebben meer kans op een voedselallergie. Dat komt omdat de lichaamsvreemde stoffen soms op elkaar lijken. Het lichaam kan histamine van pollen en histamine uit voedsel niet onderscheiden. Dit noemen ze kruisallergie. Een aantal veel voorkomende voedselallergieën bij hooikoorts:
Berkenpollen: appels, wortels, aardappelen, selderij, kersen, peren, tomaten, bramen, frambozen, pinda’s, diverse noten (hazelnoten, walnoten, amandelen, kokosnoten).
Bijvoetallergie: selderij, wortels, peterselie, koriander, mosterd, kiwi, appel, anijs, dille en komijn.
Graspollenallergie: aardappelen, tomaten, tarwe, pinda’s, kiwi’s, peulvruchten.

Houd je lever gezond, dan kan deze beter werken.
Om natuurlijk die histamine af te breken! Vermijd gifstoffen, zoals alcohol, cafeïne, benzine, schoonmaakmiddelen, nagellak.
Koken en stomen is beter dan bakken, frituren, roosteren, e.d..
Bitter in de mond, maakt de lever gezond! Eet uien, knoflook, groene thee, koolsoorten, druiven, kersen, rozemarijn, witlof, andijvie, grapefruit (let op, want sommige van deze voedselsoorten bevatten histamine).
Eet gezonde vetten.
Eet koolhydraten van pure producten (dus geen bewerkte en kunstmatige koolhydraten), zoals fruit, groenten, zilvervliesrijst en volkoren producten.
Rust voldoende en drink voldoende water (eventueel detox thee).
Overbelast de lever niet met andere stoffen zoals kruiden en chocolade.

Thee

Dit is maar een klein stukje over allergie en voeding. Er is ontzettend veel te vinden op het internet. Kijk wel op betrouwbare websites. Heb je veel last van klachten en gebruik je medicijnen? Overweeg om contact op te nemen met een diëtist, zij zijn ook gespecialiseerd in voedselallergieën en histaminerijke/histaminevrije voeding. In je apotheek of bij je huisarts kun je ook terecht met vragen over allergische rinitis.

Leave a Reply