april 2017 archive

Geroosterde paprika-tomatensoep

Deze soep maak ik zeer regelmatig. Het is echt een van mijn meest favoriete soepen, omdat deze erg gezond is, zo heerlijk en heel erg gemakkelijk om te maken. Je keuken/huis gaat er lekker van ruiken.

Ingrediënten (middelgrote pan):
-6 of 7 rijpe trostomaten
-2 rode puntpaprika’s
-4 tenen knoflook
-3 sjalotten
-1 groente bouillonblokje
-water
-peper en zout
-Italiaanse kruiden
-olijfolie
-cayennepeper (optioneel)

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 °C.
Was de tomaten en paprika’s.
Snijd de tomaten in partjes en leg in de ovenschaal.
Maak de paprika’s schoon en snijd in stukken. Deze leg je tussen de tomaten.
Schil de knoflook en uien.
Halveer de uien en leg deze samen met de hele tenen knoflook tussen de tomaten en paprika.
Bestrooi het mengsel met zout, peper en Italiaanse kruiden.
Besprenkel met olijfolie.
Zet de schaal voor een half uur in de oven.
Na een half uur doe je de tomaten, uien, paprika en knoflook, samen met het vocht uit de ovenschaal, in een blender.
Hoe langer je de blender laat draaien, hoe gladder de soep wordt. Persoonlijk vind ik het lekkerder om de blender niet te lang te laten draaien.
Doe de soep in een pan en zet op middelmatig vuur. De soep hoeft niet door te koken.
Voeg de bouillon toe.
Voeg water toe, net zoveel tot de gewenste dikte, het zal ongeveer 300-400 ml zijn.
(Voeg je geen water toe, kun het mengsel eventueel als pastasaus gebruiken!).
Voeg eventueel cayennepeper toe.
Eet smakelijk!

March 2017 favourites

Deze blog schrijf ik al halverwege maart en nu heb ik al een hele lijst met favorieten van deze maand. Vorige maand was wat minimaal wat betreft favoriete dingen, dus deze maand weer een goede lijst om aan te vullen. In random order…

Manchester by the Sea
Vorig jaar las ik al over deze film (het is een film uit 2016) en wist dat ik deze echt moest gaan zien! Goed drama is naast thrillers toch wel mijn favoriete genre. Daarnaast ben ik groot fan van Casey Affleck en Michelle Williams (helaas was haar rol te klein, vond ik). Eindelijk heb ik de film gezien en ik was er echt even van onder de indruk! Een iets wat langdradige film met hier en daar wat onnodige dingen, maar volgens mij heb ik 137 minuten met open mond naar Casey zitten kijken. Wat een goede acteur is dat toch (hij won dan ook niet voor niets de Oscar voor zijn rol!). Ook vond ik de scenes realistisch, niet zo cliché zoals we vaak zien. Michelle Williams deed het ook erg goed! De scene waar zij elkaar onverwacht tegenkomen is zo goed gedaan! Het verhaal gaat over een man die voor de zoon van zijn plotseling overleden broer moet zorgen. Daarvoor moet hij terug naar het dorp waar hij vandaan kwam en waar hij iets zeer traumatisch heeft meegemaakt. Ik kan daar verder niks over zeggen, gewoon kijken.
MBTS

Fatboy
Op het werk hadden we het over kruiken en opeens besefte ik me dat ik ooit een kruik gekregen heb, volgens mij bij een kerstpakket: Fatboy. Ik besloot de kruik uit te proberen. Hoewel het al ietsjes warmer wordt is het ’s avonds en ’s nachts nog wel koud. Er mag geen kokend water in de kruik, dus doe ik er heet water uit de kraan in, leg het aan het voeteneind van het bed of ’s avonds op de bank in plaats van een deken. Fijn!

Tulper
Deze RVS drinkfles van Tulper zag ik staan bij de Vitaminestore. Super handig om onderweg mee te nemen! Eigenlijk is het de nieuwe Dopper. Er kan een halve liter water in, ziet er leuk en lief uit en bij aanschaf steun je een goed doel: minder plastic afval. Ik gebruik ‘m nu zelfs thuis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Going vegan…
Al een hele tijd eet ik zeer weinig tot geen vlees (wel kip af en toe), vis had ik ook al in geen weken gehad en toen ik weer eens zalm at beviel me dat niet zo goed. Naast een aantal documentaires gezien te hebben (later meer daarover in deze blog) ben ik plantaardig gaan eten, gewoon meteen, cold turkey. Mensen vragen nu ook of ik veganist ben. Nee, eigenlijk niet helemaal. Met bijenpollen, honing en wol heb ik nog niet zoveel moeite. Kleding en cosmetica die ik al heb, blijf ik gebruiken. Maar ik ben zeker wel bewuster geworden, dus ik let hier wel op bij aanschaf van nieuwe producten. Wat ik niet meer eet is vlees, gevogelte, vis, zuivel, eieren en kaas. En het bevalt me super goed!

Large superfood selection in white porcelain dishes over distressed white wooden background.

Pukka thee
Ik ben best wel een theeleut en toen ik deze maand de Vitaminestore bezocht zag ik een leuke actie op de heerlijke Pukka thee. Pukka thee is een kruidenthee die biologisch geteeld is. Ik kocht de Supreme Matcha Green en de Sweet Vanilla Green. En bij het kopen van 2 verpakkingen kreeg ik deze mooi praktische mok erbij.

Netflix documentaires
Omdat ik plantaardig ben gaan eten ben ik Netflix gaan afspeuren naar die bekende en interessante documentaires. Een aantal van deze documentaires zag ik al voordat ik plantaardig ging eten. Ze hebben echt mijn ogen geopend! Het zijn zeer indrukwekkende documentaires of voeding en over de impact van vlees en zuivel op het milieu en de planeet. Documentaires die ik o.a. zag zijn: Cowspiracy, Forks over Knives, Food Matters, Food Inc., Fat, Sick and Nearly Dead. Een andere documentaire (die staat zover ik weet niet op Netflix) heet Earthlings, deze gaat echt over dierenleed en schijnt erg heftig te zijn. Deze heb ik nog niet gezien en misschien gaat dat ook niet gebeuren…
Cowspiracy