december 2016 archive

Champignonsoep (lichtgebonden)

Dit receptje voor champignonsoep is eigenlijk het klassieke recept. Ik heb er een eigen draai aangegeven om zo toch een beetje een eigen soepje te maken. En het was erg lekker! Deze soep maak ik niet zo vaak, omdat er andere soepen zijn die een gezondere keuze zijn. Maar af en toe kan deze soep geen kwaad. En het recept is ook nog eens heel erg gemakkelijk.

Ingrediënten (middelgrote pan):
-250 gram biologische kastanjechampignons
-1 biologische ui
-25 gram boter
-1 eetlepel bloem
-1 liter water
-3 eetlepels crème fraîche
-2 blokjes paddenstoelenbouillon
-naar smaak peper, knoflookpoeder en peterselie

champignonsoep

Bereiding:
Snijd de champignons in plakjes en de ui in kleine stukjes.
Smelt de boter in een pan en bak hier de uitjes in.
Voeg de champignons toe en roer goed om totdat de champignons beginnen te slinken.
Voeg de crème fraîche toe en roer goed door.
Strooi de bloem over het mengsel en roer weer goed door.
Voeg daarna beetje bij beetje het water toe en breng aan de kook.
Voeg ook de bouillonblokjes toe en laat de soep ongeveer tien minuten koken.
Breng de soep eventueel op smaak. Zout is meestal niet nodig door de bouillon.
Eet smakelijk!

Boekentip #10: Geloof Je Ogen van Linwood Barclay (2012)

geloof-je-ogenGenre: thriller
Originele titel: Trust Your Eyes
Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 396
ISBN: 978 90 225 6584 1 en 978 94 6023 789 8 (E-book)

De tekst op boekomslag:
Thomas Kilride is geobsedeerd door kaarten. Hij verlaat zelden zijn huis, maar via het computerprogramma Whirl360 doorkruist hij hele steden. Hij grift iedere straat en ieder huis in zijn geheugen. Dan valt zijn scherpe blik op een verontrustende weerspiegeling in een raam. Het gezicht van een vrouw die wordt vermoord?

Sinds de onverwachte dood van hun vader wordt Thomas verzorgd door zijn broer Ray, die zijn enige connectie met de buitenwereld is. Ray gelooft Thomas eigenlijk niet, maar om hem een plezier te doen start hij een halfhartig onderzoek. Al snel wordt echter duidelijk dat Thomas’ ontdekking een ijzingwekkend complot aan het licht brengt, waardoor het leven van de broers in gevaar komt…

geloof-je-ogen

Recensie:
Eerder las ik Zonder een Woord van Barclay, wat ik ook al zo’n spannend boek vond! Dit is het tweede boek van Barclay dat ik las en ik heb weer genoten van dit boek. Na een hele tijd ging ik weer vliegen, waar ik wat tegenop zag. Dit boek heeft me echt goed afgeleid tijdens de vlucht omdat het meteen zo spannend is. Het eerste hoofdstuk is dan ook erg goed geschreven en zet je een beetje op het verkeerde been. Heel knap gedaan.
Ik vond vooral de hoofdstukken tussen de broers Ray en Thomas erg vermakelijk. Thomas heeft schizofrenie en hoewel ik hier weinig over weet, is zijn personage erg goed omschreven, zijn taalgebruik, zijn denken en voorkomen. Ook hoe Ray met hem omgaat vond ik goed beschreven. Hier en daar is er humor, ik heb soms hardop moeten lachen. Het verhaal krijgt al snel andere verhaallijnen, die uiteindelijk samenkomen, en soms vond ik deze een beetje teleurstellend. Niet omdat deze slecht zijn maar omdat ik veel te geïnteresseerd was in Thomas en Ray. Het verhaal blijft spannend en geboeid ook al weet je al vrij snel wat er gebeurd is. Ik ga verder niets schrijven over wat er gebeurd is of hoe het verhaal zich verder ontwikkeld. Dat zou jammer zijn…Maar dan dat einde! Die allerlaatste bladzijde!….Mijn mond viel open.